onsdag 28 november 2007

When you don´t know what to do

Två av förra veckans yogiska meditationer i Åkerladan kan hjälpa till i situationer när man är upprörd, arg, ledsen eller när man är rådvill och har svårt att fatta ett beslut. Den första heter "When you don´t know what to do" en meditation efter Yogi Bhajan och det är en andningsmeditation där man omväxlande andas genom näsan och munnen. "Det lugna hjärtats meditation" hjälper bidrar också till en känslomässig balans i svåra situationer. Vänster hand på hjärtat. Höger hand pekar uppåt, med handflatan utåt,tummen viks över lillfingernageln. Andas in långsamt och håll andan, andas ut långsamt och håll andan.Vi gjorde meditationen i 31 minuter men det kan vara lagom att börja med 11 minuter.

Den här kvällen gjorde vi också Ra Ma Da Sa meditationen för helande till sig själv och andra, som också kan hjälpa till under svåra perioder. Sitt med handflatorna öppna, vända uppåt i 5 - 31 minuter och rabbla mantrat. Prova gärna att använda den här meditationen 5 minuter varje dag i 40 dagar. Se vad som händer! Avsluta med att tänka på någon och lägg sedan dina händer över hjärtat för din egen läkning.

Det är ett meditionstillfälle kvar före jul, måndag 3 december kl.19

Maria Westerman

Maria Westerman

fredag 9 november 2007

Meditation i åkerladan

Snön yrde kring fönstren på åkerladan igår kväll. Månen var dold bakom en mörk himmel så vi hade tänt maschaller som lyste upp en liten stig i snön. Det var i alla fall varmt i meditationsrummet. Först använde vi Maha Mrityunjaimantrat i 17 minuter och sträckte upp armarna växelvis. Det är en meditation för ökat självförtroende som Guru Dharam lärt ut.

Sedan gjorde vi Kirtan Kriya i 31 minuter. Det är en verkningsfull meditation inom kundaliniyoga som både kan hjälpa en att helas känslomässigt och gå vidare i livet. Den hjälper till att rena tankar och länma oavändbara tankesätt bakom sig. Den kan rensa ut effekten av relationer man lämnat. Man använder mantrat Sa ta na ma, återfödelsens eviga kretslopp.

Nästa meditationstillfälle i Åkerladan blir torsdag 22 november och det sista för i år är flyttat till måndag 3 december.

Maria Westerman

söndag 4 november 2007

Kerstin frågar om yogisk kost

Kerstin,20 år har frågat hur man får tips på vad som är bra att äta beroende på vem man är?

Inom ayurveda, som är ett indiskt sätt att se på människors hälsa kan man få råd om kost som är anpassad efter den personlighetstyp man har. Den yogiska terapin ger råd som utgår från personens särskilda behov. Så jag ger gärna tips till dig om en kost anpassad till din person.

Rent allmänt består en yogisk kost av frukt, grönsaker, bönor, linser, bröd och mjölkprodukter. Man behöver inte vara vegetarian för att utöva yoga men yogan rekommenderar en vegetarisk kost. Det vi äter påverkar oss också på ett mentalt plan och en färsk, lokalproducerad kost är bättre är färdigproducerad mat. Hur man äter har också betydelse. Att vara närvarande även i måltiden, inte stressa och försöka njuta av maten kan ha stor betydelse för kroppens förmåga att ta upp näring.

Maria Westerman

torsdag 1 november 2007

7 tecken till förändring

Läs om 7 tecken till förändring som kan uppenbara sig när man tränar yoga på www.svenskyoga.se
Maria Westerman