torsdag 31 januari 2008

Sömnlöshet

Många elever frågar om det finns något man kan göra när man ligger vaken på natten och inte kan somna. Det som man först av allt rekommenderar inom yogan är en djup, långsam andning där man har sin uppmärksamhet riktad mot andningen, att man försöker släppa oroande tankar och bara fokuserar på andningen. Man kan också prova att andas genom vänster näsborre och hålla för den andra näsborren.
Att med tanken gå runt hela kroppen, tillsammans med en djup, långsam andning har för många människor en avslappnande effekt.
Ett allmänt råd är att inte ha för varm temperatur i rummet och att gå och lägga sig ungefär samma tid på kvällen.
Det finns även särskilda yogapass mot sömnlöshet.
Maria Westerman

söndag 27 januari 2008

Mera gångmeditation

Idag har jag vandrat i vintersolen efter Thich Nhat Hanhs råd och tankar. Att man kan öva medveten andning genom att räkna stegen. Var uppmärksam på varje andetag och på hur många steg du tar när du andas in och när du andas ut.

" Alla kan. Meditativ gång är meditation när man går. Vi går sakta och avspänt och ler en smula...Vi är nästan alltid förlorade i det förgågna eller uppslukade av framtiden. När vi är uppmärksamma, djupt förankrade i nuet, fördjupas vår förståelse av vad som pågår...
Läs mer i Thich Nhat Hanhs bok: Varje steg väcker svalkande vind.

Om du vill lära dig en yogisk gångmeditation läs texten Gångmeditation från 10 januari längre bak i bloggen.
Maria Westerman

fredag 25 januari 2008

Barnet i mig

"Vart tar det genuina i mig vägen när vi växer upp? Vår äkthet och spontanitet. Vår självklara kreativitet. Den obetvingliga livslusten och förmågan att se...Har vi råd att avskärma oss från barnet i oss?"
Så skriver Annika Gauri Langlé i hennes bok Via chakra - vägen mellan himmel och jord.
I boken ger hon också frågor som vi kan tänka på som:

Finns det fortfarande plats för din ursprungliga spontanitet?

I kväll såg jag Nisti Stêrk som gjort en föreställning i sandviken som bygger på spontanitet, att barnet inom henne får komma till uttryck och på hennes drömmar sedan barndomen om att öppna ett barnhem i Diyarbakir.

Vad hade jag själv för önskningar som barn? Lite minns jag från mina funderingar på livet. Vad ville du själv bli i sjuårsåldern?

Maria Westerman

söndag 20 januari 2008

Något finner sin plats

Då och då får vi ta emot budskap som är alldeles sanna och bara finner sin plats. Som ikväll när Ale Möller med sitt band med musiker från hela världen mötte Wimme Saari, en välkänd jojkande same från norra Finland på Gävle konserthus. Vi fick höra något magiskt som landade i glädje.
Maria Westerman

torsdag 17 januari 2008

Simply bearing witness changes everything

Till grunderna när man börjar att träna yoga hör att genom yogan lär bevittnande, icke dömande och självacceptans. Att öka sin medvetenhet via kroppen. Icke-värderande uppmärksamhet är ett förhållningssätt där det finns det många möjligheter att utforska och lära. Jon Kabat-Zinn är en ledande lärare inom området Mindfulness och har i boken Arriving at your own Door många meningar som dröjer kvar.

We take care of the future best by taking care of our present now.

More than anything else, I have come to see meditation as a radical act of love...

Jon Kabat-Zinn

söndag 13 januari 2008

Nytt år - ny livsstil

Nytt år innehåller ofta nya föresatser. För dig som redan tränar kundaliniyoga och vill ha ett morgonpass att göra hemma. Prova Institutet för medicinsk yogas Ner i vikt-yoga, utarbetat av yogaterapeuten Göran Boll:

1.Tona in med ONG NAMO GURU DEV NAMO 3 ggr.
2.Eldandning 3-5 minuter. Sätter fart på cirkulationen och ökar ämnesomsättningen.
3.Sufi-cirklar 5-6 minuter. Masserar mag och tarmar, förbättarar matsmältningen.
4.Tvättmaskinen. 3 minuter. Ökar cirkultionen och öppnar dina känslor för kärlek.
5.Nackvridning. 3 minuter. Reglerar ämnesomsättningen.
6. Meditation för hjärtat. 7 minuter. Vänster hand framför bröstet.För handen in och ut framför kroppen. Djupa andetag och fokus på ditt hjärta.
7. Tona ut med SAT NAM 3 ggr

Du som inte tränar kundaliniyoga och vill prova detta yogapass är välkommen att kontakta mig.
Maria Westerman

torsdag 10 januari 2008

Gångmeditation

Den vietnamesiske munken Thich Nhat Hanh har skrivit många underbara böcker. När jag hade läst om uppmärksamhetens under i boken Mandelträdet i din trädgård, fick jag en stor längtan efter att få uppleva blommande mandelträd. Den önskan gick i uppfyllelse på väg till slottet Alhambra där bergsidorna under tidig vår var klädda med tusentals blommande mandelträd. I boken Varje steg väcker svalkande vind ger han en vägledning i meditativ gång. Nu när så många går med stegräknare kan man variera promenaderna med yogisk gång. Den här gångmeditationen har min dotter Brita lärt av sin yogalärare Harnam Singh.

Börja med vänster fot. Andas in och gå 4 steg på inandningen och säg tyst för dig själv Sa Ta Na Ma. Vänster fot igen. 4 steg på utandningen och säg mantrat Wa he Gu ru. Fortsätt på samma sätt. Prova själv!
Maria Westerman

onsdag 9 januari 2008

Lycka på jobbet!

Så här beskriver Dalai lama en enkel sanning hur lycka kan bli en del av jobbet:

Vi borde vara speciellt noga med att uppmärksamma de mänskliga relationerna på arbetet och försöka upprätthålla grundläggande mänskliga värden. Enkel mänsklig godhet. Vara en vänlig människa. Umgås med andra med värme, ärlighet och medkänsla...Men medkänsla är inte något heligt...det är ett sinnestillstånd som inverkar tydligt på vår fysiska hälsa, vår mentala och emotionella hälsa. Medkänslan är helt avgörande för ett samhällsliv. Den är till glädje för oss själva. När vi stärker vår medkänsla är det vi själva som vinner mest på det.
Dalai lama

tisdag 8 januari 2008

Läsvärda böcker

Av någon anledning funderar man ofta mer på livet och vad som är viktigt i början av året. Jag har nu läst två tänkvärda böcker av Dalai lama: "Kärlek" och "Lycka på jobbet". Bland annat säger han så här:

Detta är min enkla religon: Det behövs inga tempel. Det behövs ingen komplicerad filosofi. Ditt eget medvetande, ditt eget hjärta är templet och din filosofi är vänlighet.
Dalai lama

måndag 7 januari 2008

Från intellekt till intuition

En av de böcker som betytt mest för mig under många år är Eileen Caddys "Att öppna inre dörrar". Den kan man läsa dag för dag under året. På dagens datum står:

Slut aldrig någon sin ditt hjärta och ditt sinne. Var aldrig rädd för det nya, för det främmande, för det okonventionella.Var redo och beredd att lyssna till intuitionen, till din inspiration som kan avslöja något fullständigt nytt för dig, att det kanske inte ens har någon form eller något innehåll. Du får kanske själv klä det i ord..."

Eileen Caddy

onsdag 2 januari 2008

Fem viktiga ord

Under ett femtontal år läste jag många visa böcker, antecknade intressanta saker i en dagbok, klippte ur tidningar, målade och försökte formulera vad som kändes rätt. Så småningom utkristalliserade sig ett mönster, ord och meningar som återkom och som blev till 20 meningar som innehöll en bra levnadsvisdom att minnas. När jag försökte att ytterligare med så få ord som möjligt formulera vad som är viktigast för mig att bära med mig i livet återstod fem ord:

Tillit, Skapande, Harmoni, Glädje och Kärlek.

Maria Westerman