torsdag 22 maj 2008

Bytesdag

Man kan närma sig yoga och meditation på många olika sätt. Jag har en vän som heter John. Han är en kreativ person som ständigt har projekt på gång inom konst, musik och film. Nyligen berättade han för mig att han lyssnat till en inspelning med regissören David Lynch (som bland annat regisserat tv-serien Twin Peaks). Det var inspirerande att lyssna till; Lynch talade bland annat om meditation – och menade på att det dagliga mediterandet var direkt avgörande för hans skaparlust. Enligt Lynch var den perfekta starten på en kreativ arbetsdag att först dricka en kopp riktigt gott kaffe och sedan meditera. Lynch’ ord hade väckt Johns intresse för att lära sig en meditationsteknik.

Själv har jag ägnat mig åt yoga och meditation under många års tid, därför erbjöd jag mig att introducera några olika övningar. John i sin tur, är riktigt grym på dataprogrammet Logic, vilket jag vill använda mig av för att spela in egen musik. Vi fick den lysande idén att träffas en kväll och utbyta kunskaper med varandra. I min lilla lya på Kungsholmen bryggde vi oss en varsin kopp riktigt gott kaffe. Sen lärde jag ut några grundläggande yogapositioner och meditationstekniker. Bara att sitta i meditationsställning visade sig vara en god behandling för Johns onda rygg. Efter det gick han igenom Logic med mig och visade många finesser. ”Kaffe och yoga, hör det verkligen ihop?” Kanske någon tänker. Men det är just det som är så fint – att man kan närma sig yoga och meditation på sitt eget sätt. Surrealistiska regissören David Lynch och svart kaffe blev en tändande gnista.
Brita Westerman

torsdag 15 maj 2008

Rytmen i ett yogapass

I yogapasset vilar vi efter de enskilda yogaövningarna och har en lite längre vila på slutet av lektionen. Från yogan lär vi att ha samma rytm i veckan. Vi har en dygnsvila och en längre vila på helgen. Vilodagen, som inte måste vara en söndag, är till för vila, förnyelse, vördnad, vitalisering, rekreation, glädje och insikt.
Det samma gäller årets rytm.
Vilken är din egna personliga rytm? Hur vill du helst ha det på vilodagen? Är det vila eller mer vitalisering? Är det att lära nya saker eller är det avkoppling från information och nya intryck?
Maria Westerman

En sattvisk person

Någon frågar mig: Hur är en sattvisk person?
Enligt Deepak Chopra är en sattvisk person vänlig och tolerant, svarar med eftertanke. Undviker att kritisera andras svagheter. Tycker om lek och humor och är generös med komplimanger och presenter. Måttlig med allt. Tycker om att äta en mild och lättsmält mat och undviker salt, kött och socker. Älskar frukt, grönsaker, gröt till frukost,ris,sesamfrö, ingefära och källvatten.
Maria Westerman

När man är klar med det gamla

Jag har fått två kort som cirkulerat runt bland människor i över tio år. På det ena kortet står:
När man är klar med det gamla går man in i det nya.
På det andra kortet:
Brådska spärrar vägen mot målet.
Det verkar vara helt ovärderliga insikter.
Maria Westerman

Den vita svanen

I den yogiska meditationsgruppen i åkerladan gjorde vi denna vecka meditationen Den vita svanen.
-Håll händerna framför ansiktet med handflatorna utåt och sätter tummarna mot varandra i ögonhöjd.
-Vik ner fingrarna.
-Titta på dina tummar till du får en bild av dem på näthinnan när du blundar.
-Tänk Sat när du andas in och Nam när du andas ut. 3-11 minuter.
Meditationen som sägs vara flera tusen år gammal sätter oss i kontakt med en djup inre kunskap och visdom. Det blev en utmärkt början inför den kreativa visualiseringen om att möta sitt inre barn.
Maria Westerman

Mindfulness på yogisk grund

Nu i vår har vi haft en ny kurs med mindfulness på yogisk grund. Vi börjar med djup långsam andning med uppmärksamhet på ljuden omkring oss. Att komma direkt från arbetet, slå sig ner på en stol ute i gröngräset, bara andas och lyssna till vårens fåglar och alla naturliga ljud är något alldeles underbart som man kan se fram emot under hela dagen på jobbet. Så enkelt! Sätta sig ner och blunda och låta ljuden komma och passera. Sen gör vi en kroppsscanning för att öva uppmärksamhet och närvaro i ögonblicket. Kroppavläsningen övergår i ett lätt yogapass på stol med extra fokus på närvaro. Mellan varje tillfälle har alla deltagre haft en "mindfulnessdag" och vi berättar för varandra vad dagen inneburit och får lära oss av egna och andras erfarenheter. Genom mindfulness i vardagssituationer får vi lära känna oss själva och möta de attityder som en medveten närvaro tränar som:
-icke dömande, varken oss själva eller andra.
-tålamod, vi är här istället för på väg till något bättre.
-öppenhet för nya möjligheter.
-tillit, både till dig själv, dina känslor och till andra.
-inte sträva, vi ska ingenstans just nu.
-acceptans, se verkligheten som den är. Vi bedömer situationer och måste ibland gå genom faser av förnekelse, sorg,ilska innan vi accepterar.
-våga släppa taget, om situationer, ägodelar, människor.

Till varje kurstillfälle får man något att öva extra på till nästa gång som att uppleva en stund utan att välja eller att lyssna så att jag riktar hela min uppmärksamhet på den som talar. Påverkar det mitt svar?

Vi avslutar varje kurstillfälle med en yogisk meditation som man kan använda i vardagen som Sa ta na ma eller Ra ma da sa.
Det är minfulness på yogisk grund.
Maria Westerman