torsdag 31 juli 2008

Adriatiska havet


En resa till Kroatien och Adriatiska havet återstår innan våra yogagrupper börjar i september och oktober.

Du är din egen lärare och din egen elev

Den kvinnliga yogin Vanda Scaravelli berättar i en intervju i Yoga Journal 1996 om yogans innebornde skönhet som hon anser är mötet mellan hjärnan och kroppen. Det här sammanlänkandet ger energi. När hjärna och kropp länkas samman uppstår en stor energi som gör kroppen mer levande. I en daglig disciplin att göra yoga finns inga måsten. "Jag gör det för att det är roligt, för att det är naturligt för mig. Måsten fungerar inte. Min kropp ber mig att göra yoga." Stanna i kroppen och sluta att försöka att uppnå något. Var uppmärksam och följ din andning. Det finns ingen lärare, ingen elev, du är din egen lärare, din egen elev.
Maria Westerman

tisdag 29 juli 2008

Nyfödd




Den 28 juli föddes mitt andra barnbarn.

Yoga på stranden både på Öland och i Axmar hör till de minnesbilder från sommaren som jag minns under hela vintern.

Grässtrån i motljus när man cyklar längs en landsväg på sommaren. Just vid det här tillfället är vi på väg till caféet Svarta katten i Axmar bruk.

Efficasy 3 år

Den 21 juli fyllde mitt företag Efficasy 3 år. Det är lätt att minnas hur spännande det var att börja något nytt i livet.Under de här tre åren har det blivit över 400 yogalektioner, yogisk massage samt undervisning i yoga på sjukhus. Efficasy har arrangerat kurser i Meditation och Mindfulness och haft föreläsningsdagar med Tomas Frankell och om Non-violent communication. Vi har också åkt på en yogaresa till Spanien.
Inom Efficasy ryms yoga, yogisk terapi, yogisk massage, meditation och Mindfulness - medveten närvaro. Allt som är helande och bra för oss. Vi inleder hösten med Brethwalk, yogisk gångmeditation i skogen vid Högbo bruk lördag 30 augusti kl.16.
Till Green yoga hör förstås att vara ute i naturen och fylla på med frisk luft. Det är bland annat från luften vi andas vi hämtar vår livskraft.
Varmt välkommen!
Maria Westerman

lördag 5 juli 2008

Green yoga

"Humanity is one and this small planet is our only home. If we are truly to help one anoyher and protect this home of ours, each of us need to experience a vivid sense of compassion and responsibility." Dalai Lama är citerad in inledning till boken Green yoga av Georg Feurstein and Brenda Feurstein om det faktum att ett yogiskt perspektiv på tillvaron innebär ett miljöengagemang.
Maria Westerman

Yoga en yttre och inre resa.

Att vi både är människor i en omgivning som själva miljön runt omkring oss kan man läsa hos många forskare och filosofer. I yogan där känslan av enhet med andra och med jorden, blir ett engagemang för jordklotet och miljön naturligt. Vår livsenergi kommer bland annat från luften i andas, vattnet vi dricker och från maten vi äter.
För vår personliga del tar det sig ett uttryck både som ett engagemang i omgivningen, för platsen vi bor på och för världen i stort. Samtidigt sker en inre resa för att finna vår egen sanna essens, en resa som delaktiga resenärer i den helhet som vi kallar livet.
Maria Westerman

Yoga på sjukhus

Allt fler sjukvårdspersonal upplever yogan som ett stärkande avslappningstillfälle i en stressig vardag. Två grupper med ryggyoga har Sandvikens sjukhus haft för sin personal i vår. Läs mer om kundaliniyoga i sjukvården i senaste numret av HÄLSA nr 7/08 som har en extratidning om yoga.