torsdag 29 januari 2009

Läskunnig är föga effektiv vid vindsröjning

brukade min mamma säga när vi skulle städa. Ofta hamnade jag försjunken i en bok eller tidning. Vid senaste röjningen av några lådor fann jag några tankar som jag skrev efter att min mamma gick bort 1989.

Håll ut
håll om mig
kom nära
viska litet och ömt.

Jag vill vara
din vän.
Har du tid att vänta
medans jag
sorterar?
Jag ser dig
och vill dig väl.
Jag vill känna din tanke.

Lyckliga stunder
när orden lever ömt.

Inga sår,
inga kalla grimaser
ingen rädsla i hjärtat.

Bara du som ser på mig
med ömhet.


Maria Westerman

En duktig kvinna

Noveller är ibland helt oslagbara. Läs den estländske författaren Andrus Kivirähks novell: En duktig kvinna. En text som ligger nära det muntliga beättandet. Jag skulle gärna vilja höra den läsas högt någon gång. Den finns i Bokförlaget Tranans antologi: Hur man dödar minnet.

onsdag 28 januari 2009

Mandalamålare på 1100-talet


Hildegard av Bingen Mandalmålare på 1100-talet.
Man kan inte låta bli att bara se på den här bilden. En kvinna på 1100-talet, konstnär, författare, musiker, kunnig i medicin och läkeörter, intresserad av teologiska samtal. När jag läser hennes texter på morgonyogan inser jag att hon tänker som oss, fast på 1100-talet.

tisdag 27 januari 2009

För att överleva måste man ha ett mål att förverkliga

Artikeln om Helena Zymler-Svantesson i söndagens DN har jag läst flera gånger. Den fick bli texten till min morgonyoga idag.
"För att överleva måste man ha ett mål att förverkliga när kriget är slut" säger Helena som under andra världskriget miste hela sin familj.

You can learn from a tree to stand in ecstasy


Ute på vandring ser jag alltid på träden och i Agnes von Krusenstjernas allé i Boulongerskogen promenerar jag varje dag. Träd har en förbindelse med yogautövande säger Satya Singh och Fred Hageneder i boken "Tree yoga. A workbook. Strengthen Your Personal Yoga Practice Through the Living Wisdom of Trees.De beskriver boken som en step-by-step bok, som en mötesplats mellan indisk och keltisk visdom. Den innehåller tolv kundaliniyogapass.
Jag tänker på de få gånger det regnat lite på Harnams yogafestival när vi hade yogalektioner för Bhai Himat under en stor lind. Utan en droppe regn.
Vi fick sitta som nornorna vid trädet Yggdrasils fot och få ta del av både trädets och Bhai Himats visdom.
Maria Westerman

Mikroblogg

Är mikrobloggen och bloggen ett sätt att föra människor närmare varandra? Eller längre ifrån?
Går man ut i skogen och andas mer om man får läsa på bloggen hur viktigt det är att andas? Och framför allt utomhus? Att människan först och främst är uppbyggd av frisk luft, rent vatten och en vegetarisk kost, helst odlad på ekologiska grönsaker. Läs vad DN tycker om mikrobloggar.
Jag provar! Kanske någon vill ställa en fråga till Mariayogaterapeut.bloggy.se

måndag 26 januari 2009

Varför övar man så mycket andning inom yogan?


frågade en yogaelev idag.
Den djupa, långsamma andningen hör till grunden i Kundaliniyoga. Att träna en djup, långsam andning bidrar till lugn och avspänning och har även många andra positiva effekter. Det är en av osakerna till att vi tränar andningsteknik under yogapassen. Med hjälp av andningen kan vi stanna i kroppen med vår uppmärksamhet och på så sätt blir yogan också en närvaroträning. Andningen hjälper också till att rena kroppen, förbättra blodcirkulationen och lösa upp blockeringar i kroppen.

"In me I have found only one reality: that I breth in and I breth out. And so anything that breaths in or out is reality. When I found this as a reality in everbody, I found myself in everbody and everybody in myself."

Yogi Bhajan

söndag 25 januari 2009

Indienmammans blogg

Läs Indienmammans blogg om att ha en vegetarisk bejbis i Indien och hur hon träffade Dalai Lama.
Att bo i Norrland (även om det är dess mest södra del) känns ibland lite långt borta från världens mitt. Då blir det verkligen intressant att följa någon som flyttat till Indien. Jag hittade bloggen via Vegofamiljen. När jag läser de här mammornas funderingar tänker jag på de kopierade häften med råd om amning och hemgjord barnmat som vi nyblivna föräldrar skickade emellan oss på 70-talet. Inte ens att amma var en självklarhet.

Tidig söndagsmorgon

Det ångar ur thékoppen. Jag smyger runt och tänder ljuslyktor runt om i rummet och bredvid yogamattan.
Tänk att jag sätter klockan på ringning kl.7 på en söndag! För att jag säkert ska hinna få ha min morgonrutin med the´, läsa en text, yoga och meditation innan vi ska åka till Stockholm för att hälsa på barn och barnbarn. Det här är min absolut bästa stund på dagen. Fylld av förväntan inför dagen, en stund i stillhet. För att sen möta familj, vänner, arbete...

onsdag 21 januari 2009

Det svåraste är förlusten av maten och dofterna


Om man lever som flykting i främmande land med inga möjligheter att återvända, har glädjen och meningsfullheten ibland svårt att komma tillbaka. "Den svåraste förlusten är maten, dofterna , trots att just mat, grönsaker och frukt är så lätta att exportera." skriver Jan Henrik Swahn om poeten Jasim Mohamed, nu bosatt i Sverige. Ett sätt är att försöka att formulera sina känslor och tankar.
Jasim skiver själv så här i diktsamlingen Övningar in i ett annat språk.
...
Vad kan de rycka ur mitt liv?
Jag har oåterkalleligt kapat
tillvarons rötter i mig
Mina tankar kretsar kring ett fat av porslin
där en skiva apelsin
ligger på en sidenmatta av honung
och dragit över sig ett täcke av kanelpulver
För att släcka elden när den flammar i dig
svalkar den din kropp
vid en vaniljdoftande boll av snö
Så slår jag tillbaka mot det vilda hos de döda
Så rör jag vid din själ i mig

söndag 18 januari 2009

Food as Medicine


Vill man fördjupa sig i yogisk kost kan man läsa vår kursbok på utbildningen till Yogaterapeut: "Food as Medicine. How to Use Diet, vitamins, Juices and Herbs for a Healthier, Happier and Longer Life " av Dharma Singh Khalsa.

Snow Leopard Mandala




Snöleoparden är ett av de mest hotade kattdjuren. Här är min Snöleopard Mandala. Målad efter en bild i en meditation där den kom ur en blå stjärna med en vit kärna.

Open heartmandala

Stjärnmandala

Ekans själ

Jag sorterar papper, slänger en hel del och ut ramlar en sparad dikt av Eva-Stina Byggmästar:

Trädets själ är gjort
av purpurfjärilar.
Ekans själ är
av snäckor,svandun
och tårar gjord.
Stenens själ består
av tusen hemliga sånger.
Vad min egen själ är
gjord av, vet jag inte.
Om varför jag älskar dig
skall jag aldrig få veta.

Lagrad energi vid naveln

Yoga Bhajan rekommenderade följande test. Gå snabbt ner upp och ner för en lång trappa, känn hur trött du blir. Prova sen att andas en djup långsam andning i tre minuter med fokus, din uppmärksamhet kring naveln. Nästa du därefter går upp och ner för trappan igen kommer det kännas som din kropp är mycket lättare. Därför är det bra att göra den här andningsövningen innan man ska träna eller jogga. Du orkar mycket mer!

8 dagar yogisk reningskost - hur gick det?

Efter 8 dagar med en yogisk reningskost som bestod av:
frukost: gröt och frukt
lunch: mungbönsgryta (varje dag)sallad och tillagade grönsaker
mellanmål: frukt
kvällsmat: soppa och frukt
Det blev ungefär 5-7 frukter om dagen.
Vi åt inget bröd, mjölkprodukter,kaffe, alkohol eller kaffebröd.
Vi drack thé, vatten, juice och Golden milk varje kväll.
Recept på Mungbönsgryta och golden milk, se under fliken "yogisk kost".
Efter 8 dagar kändes det verkligen att kroppen genomgått en reningsprocess efter julens kalasande, kroppen kändes mycket smidigare och mera energifylld. Dessutom gick jag ner några kilo trots 5-7 frukter om dagen. Man tröttnade lite på mungbönsgrytan men jag ska snart göra om kuren igen. Efter 8 dagar var det underbart gott med the´och ett gott bröd.
Jag tänker på hur den tibetanske munken Geshe Pema Dorjee svarade när han fick frågan hur han brukar variera sin kost: "Ena dagen tar jag först ris och sedan dall och andra dagen gör jag tvärt om." Och så skrattade han gott.
Maria Westerman

lördag 17 januari 2009

Alla Guldbaggefilmerna på 7:an

Har ni som oss inte sett filmerna som prisades på Guldbaggegalan kan ni se flera av dem på 7:an i Gävle några veckor framöver för endast 60 kronor.

fredag 16 januari 2009

Grön kost


Vill ni hitta lite spännande vegetariska recept och tankar kring en ekologisk livsstil? Läs Vegofamiljen.

tisdag 13 januari 2009

Yoga och vegetarisk kost

En fråga som ofta återkommer är: Måste man vara vegetarian när man tränar yoga?
Nej, man måste inte vara vegetarian. Det är som så många andra beslut i livet, man väljer sin inriktning själv.
Anledningen till att många som utövar kundaliniyoga är vegetarianer är att den vegetariska kosten anses bättre och mera uppbygglig för människan. Många vill heller inte göra illa varken djur eller natur. Den vegetariska kosten anses också medföra att man får en ökad medvetenhet och lättare att balansera sinnet.

Text till morgonyogan

Att tillsammans med morgonyogan läsa en liten text varje dag är något som gett mig många nya tankar. Nu läser jag Eileen Caddys "Att öppna inre dörrar". Ibland har jag helt plötsligt kunnat klä olika erfarenheter i ord. Yogi Bhajan säger: "In Kundalini yoga, the most important thing is experience. Your experience goes right into your heart."
Maria Westerman

Yogiskt nyårslöfte

Något som Yogi Bhajan rekommenderar är att man försöker sig genomföra en 40-dagars kur utan negativitet. Utan att säga något negativt, utan att göra negativa saker och när man tänker en negativ tanke ändra den till ett mer positivt sätt att se på saker.
Försök! Det är jättesvårt. Jag har försökt. Hur tror du att det går?

fredag 9 januari 2009

Golden milk

Golden milk är en yogisk dryck som passar bra att dricka till kvällsmaten, särskilt för den som har svårt att sova (en fantastisk fullmåne lyser ju nu!)eller behöver slappna av. Drycken anses också vara bra för lederna.
1/2 dl vatten
1/2 tsk gurkmeja
3 kardemummakärnor
2 dl mjölk/havremjölk
2 tsk mandelolja
1 tsk honung.

Koka vatten, gurkmeja,och kardemumma i 8 minuter. Häll i mjölk och mandelolja och låt koka upp. Tillsätt honung när mjölken svalnat något.

torsdag 8 januari 2009

Mungbönsgryta i 8 dagar

Vill man rena sin kropp efter allt det trevliga fikandet över julhelgerna så rekommenderar kundaliniyogan att man äter en Mungbönsgryta som innehåller ris, valfria grönsaker, vitlök, färsk ingefära, gurkmeja, koriander, spiskummin, kardemumma och chili vid någon måltid varje idag i minst 8 dagar eller varför inte 20 eller 40 dagar. Enligt det yogiska tankesättet tar det 40 dagar att bli av med en vana. Bra att veta för den som slutat röka eller snusa. Håll ut de första 40 dagarna sen går det lättare! Det vet jag som slutade röka den här dagen 1995.

Receptet kommer här:
-2.5 dl mungbönor
-2.5 dl basmatiris
-1 msk olivolja, samt lite att steka i
-8-10 vitlöksklyftor
-3/4 dl färsk hackad ingefära
-2 gula lökar
-1 tsk gurkmeja
-1 tsk garam masala
-1 msk malen koriander
-1 tsk spiskummin
-1/2 tsk svartpeppar
-1 tsk malen kardemumma
-1/2 tsk chilipeppar
-Valfria grönsaker, som potatis, broccoli,zucchini.

Lägg mungbönor i blöt kvällen innan!Skölj,koka 30 min. Skölj riset och låt det koka 10-12 min.
Stek hackad lök,vitlök och ingefära
i olja. Tillsätt kryddor. Förkoka grönsaker.Blanda allt. Servera med tamari,soya eller naturell yoghurt.

Som blåvinge,sorgmantel...

I höstas lyssnade jag på ett radioprogram om poeten Inger Christensen där hon läste själv ur Fjärilsdalen: ett requiem. Tiden stannade upp ett ögonblick i mitt kök. “Som blåvinge, sorgmantel, amiral i färgens periodiska system tar hjälp av nektardroppens tunna skal och lyfter jorden som ett diadem.” Nu har hon lämnat jordelivet och vi har fortfarande möjlighet att minnas och lyssna till hennes ord.

Maria Westerman

Ett helt livs läsning

Den som är intresserad av andra människor läsning och på så sätt hitta nya infallsvinklar för sitt läsande, se Bertil Falks “Litterära solitärer”. Hans val av böcker baserar sig på ett helt livs läsning och Bertil Falk säger: Egentligen är det inte författaren som skriver färdigt en bok utan läsaren… “Jag har blivit ödmjukare i mitt läsande och räknar till tio innan jag kastar ut barnet med badvattnet.” Själv fastnar jag för den sjätte Dalai Lamas kärleksdikter från slutet av 1600-talet.

Hennes mjuka kropp är mig välbekant,
men min älskades inre djup kan jag inte mäta.
Ändå-genom att teckna diagram på marken
kan vi ju mäta upp själva stjärnhimlen.


Maria Westerman

Geshe Pema Dorjee


I höstas var jag på en kurs på Mundekulla kursgård Geshe Pema Dorjee, tibetansk munk och professor i buddhistisk filosofi. Pema arbetar både med att undervisa och med skolprojekt i Nepal. Han kommer tillbaka till Mundekulla även i år den 16-18 oktober.
Peter Elmberg,en av grundarna till Mundekulla arrangerar tillsammans med andra musiker En kväll för Tibet i Lund den 10 mars.

torsdag 1 januari 2009

Yogisk kost

Kostråden haglar på det nya året och en del frågar mig hur en yogisk kost kan se ut:
Morgon: Yogiskt thé för yogapasset.
Frukost: Gröt, frukt och thé.
Lunch: Sallad, grönsaksgryta, mungbönsgryta, ris eller liknande.
Middag: Soppa och frukt.
Kväll: Thé kanske med färsk ingefära och citron.
Så ser ofta kosten ut på en yogakurs och efter en vecka med yogisk kost och yogaträning har man fått mycket ny energi.

Njutbar musik

Musik som gör mig glad är Musettes skiva som man kan provlyssna på
My space.
Kanske kommer de till Sandviken för en konsert eftersom två av medlemmarna kommer härifrån.

Five important words


This is my five important words wich I try to remember.
Maybe they can help you to make your dreams come true:
Love, Trust, Joy, Harmony and Creativity.
Maria Westerman