måndag 30 mars 2009

Hur fyller man på energi?

Förtvivlan och missmod beror väldigt ofta på brist på energi.
Förr i tiden satte man barn som gnällde och grät vid matbordet. Det var energi som fattades.
När vi känner att vi inte orken räcker till, måste vi stanna ett ögonblick, visst ja!
Vad är det som ger mig energi?
Olika förstås för olika människor.
För mig är det yoga och meditation.
Samtal, vara med familj och vänner. Äta en god måltid tillsammans.
Gå, helst i naturen, längs havet. Blommor, både att odla och fotografera.
Lyssna på människor, författare, musik, läsa, se teater, dans och bilder.
Måla, uttrycka mig. Någon som lyssnar.
Sitta i soffhörnet ibland och dricka thé. Sova ut nå´n morgon.
Och för dig kanske det är något helt annat.
Men det är väldigt bra att veta vad som ger just mig energi.

Lyssna

Några rader som fastnat fast jag vet inte varför:

"Efteråt sätter jag mig på kyrkbänken och böjer mitt huvud. Inte för att be utan för att lyssna till koltratsen som sjunger sig in utan att vara inbjuden."

Ur Marie Lundquist: Monolog för ensam kvinna

Naturens terpeutiska egenskaper


Det är inte långt kvar till vitsippstiden. Någon gång mellan 20 april-20 maj brukar vi plocka av de generösa vitsipporna!
Vegofamiljens blogg läser jag:
Man ska inte underskatta naturens terapeutiska egenskaper. En promenad ensam i skogen eller att sitta ensam en timme på en klippa vid havet kan vara rena självhjälpen när man känner sig stressad eller nedstämd. Dessutom finns det forskning som visar att:

1. Ju närmare stadsbor har till parker och grönområden, desto mindre ofta känner de sig stressade.
2. Det är mer avstressande att promenera i naturen än i bebyggelse.
3. Bröstcancerpatienter orkar med sjukdomsbeskedet bättre om de ordineras naturvistelse på recept av sin läkare.
4. Anställda blir mindre stressade, mer kreativa och nöjdare med sina jobb om de har utsikt mot träd och annan grönska från sina fönster.
5. Patienter återhämtar sig snabbare från operationer om de har utsikt mot grönska från sitt sjukrum.
6. Människor med egen trädgård känner sig mindre stressade än människor utan trädgård.
Källa: Tara nr 5/09

Gästrikkonst


Visst har det tinat undan lite sen den 5 mars?

Inomhus har i alla fall maken och brorsan spikat färdigt så att våra tre utställare under Gästrikkonst kan hänga sin verk.
Välkomna på Öppet hus långfredag - annandag påsk kl.11-17 då Lars Westerman har 40-årsjubileum som utställande konstnär med temperamålningar, teckningar och akvareller.Maria Westerman visar en utställning med måleri och mandalamålningar och Helena Nyman visar konstbroderi. Varmt välkomna till Nygårds, Fjärsmansgatan 3 i Östanbyn strax utanför Sandviken.

söndag 29 mars 2009

Ung eller gammal spelar ingen roll

"Yoga räddade Mandellas liv" i Topphälsa nr: 4/2009 Om hur yoga kan rädda livet på en ung tjej som lider av svår anorexia.
Allt om yoga har också skrivit om Mandella.
I senaste numret av tidskiften Hälsa kan man läsa om Maret Moks som utbildade sig till yogalärare vid 78 års ålder. Det är aldrig för sent att prova på!

Sluta värdera

Mindfulness från början heter en ny bok av Charlotte Mandrup som är en bästsäljare i Danmark. Vi som tränar yoga känner igen grunderna i mindfulness:

1. Sluta värdera (Då säger vi icke-dömande)
2. Öva tålamod (Yogan är verkligen en träning i tålamod)
3. Bli nybörjarnyfiken (Nyfiken som en kvalité finns inte uttalat inom yogan)
4. Tillit-lyssna på din intiution (Yogan är en intuitionsträning)
5. Våga vara icke-ambitiös (Icke presterande säger vi)
6. Acceptans (Självacceptans är en viktig träning i yoga)
7. Släpp taget- acceptans-gå vidare (Även detta en yogisk träning)

Jag tycker att det alltid är härligt att se när olika former av andligt utövande pekar på samma saker. Det som är viktigt i livet återkommer ständigt i olika yogaskolor, religioner och andra former av personlighetsutveckling.

Konsthallen


Bergstienns Asbjörnssons akvareller och skulpturer finns att se på Sandvikens konsthall. Kanske är jag ändå mest förtjust i hans bronsäglar med lite trasiga vingar.

Idag arrangerade Konstens rum också ett möte med gävlekonstnären Hjördis Johansson-Becker.

lördag 28 mars 2009

Meditationsmanifestation mot våld i Stockholm



Meditation - en nyckel att komma till rätta med det ökade våldet, skriver Anna Bornstein i tidskriften Norbu. Hon bjuder och bjuder in till Manifestation på Mynttorget i Stockholm lördag 30 maj kl.14.30 - 15.30.

"Med vår meditation vill vi påminna om icke-våldets möjligheter, bidra till att läka ut våldet i alla dess former...Erfarenheten och den moderna vetenskapen visar på sambandet mellan vår yttre och vår inre värld. Våldet i samhället är till stor del beroende av våra tankar och känslor, vårt omedvetna psyke...Genom meditation kan vi utveckla ett större lugn och stifta fred med oss själva. Vi kan också hitta och omvandla de våldskapande osakerna, våra svåra känslor, frustration, besvikelse, rädslor och negativa självbilder."
Anna Bornstein skriver också:"Välkommen att stödja vår manifestation med din lugna, tysta närvaro."

Mandala for meditation Maria Westerman

Favorite Day´s message

One of my favorite citat from Eileen Caddy Day´s messages is from 20 january:
"Let not your surrender be halfhearted or fearful. When you give anything, give it whole-heartdly and with real love and joy, and have no regrets whatsoever."

Medicinsk yoga

Vill du läsa om Medicinsk yoga, forskning och utbildning? Eller läsa om Institutet för medicinsk yogas kommande kurser på kalendariet?
Därfirån kan du också komma till nyhetssidan Yoganytt.



En av de lärare jag träffat på Harnams yogafestival på Öland och hos IMY är Bhai Himat från USA som kommer till IMY fredag 22 maj för en kvällskurs och till Yoganu lördag och söndag 23-24/5.

Två nya gäster



Staren






Bofinken




Hela vårluften
blir uppfylld av kvittret
från en enda fågel


Haiku av Florence Vilén

Speglingar


Bilderböcker, GI och vegetarisk kost.

Att bilderböcker inspirerar till lek såg vi ofta på förskolan. Vegofamiljen visar ett fint exempel på det.
Där kan man också läsa hur man kan kombinera GI och vegetarisk kost.
Vegospecial för vegetarianer Del 1.
Vegospecial för vegetarianer Del 2
Bloggen tar ofta upp tankar kring vegetarisk kost och miljöarbete.

onsdag 25 mars 2009

Önskan

Föreställ dig ett stjärnfall och önska dig
något,sa Marija Radic.

Och gissa om det drog kometer med svansar för
mina ögon.

Jag önskade , jag önskade, jag önskade.
Grönt, grönt, grönt!


Ur Jerker Svegfors diktsamling: Grön, grön

Vårtecken i Boulongerskogen



Skygga knipor simmar i Gavleån och en storskrak tillsammans med gräsänderna, två vårtecken bland all snö. De kommer inte så långväga ifrån men är förstås välkomna!

25 mars och -14 grader kallt


Klockan är 6 på morgonen.
Solen är på väg upp och himlen färgas svagt röd.
-14 grader kallt och snön är fortfarande ett par decimeter hög.


Vi får nog lov att skotta av backen i påsk så de som vill besöka oss under Gästrikkonst kan komma fram.
Det ska bli spännande att se hur det blir.

måndag 23 mars 2009

Vad är en Mandala? 3



Mandala betyder cirkel men är något mer än en enkel form. Den representerar helheten och är ett kosmiskt diagram som påminner oss om oändligheten. I tusentals år har mandalmönster blivit använda både i religiösa och världsliga kulturer. Mandalan idag används vid meditation, personlig utveckling och som konstnärligt uttryck.

Orange Sunshine Mandala: Paul Heussenstamm

Mariehamns litteraturdagar 2009














Det svåraste med att komma till Mariehamns litteraturdagar är att hitta till Grisslehamn varifrån man kan ta 2-timmarsbåten till Eckerö. Solen skiner vackert på det kalla havet och båten är lagomt stor.Väl framme på Åland står en buss till Mariehamn snällt och väntar.
Litteraturfestivalen håller till i det vackra biblioteket i Mariehamn och jag kommer till en intervju med den danska författaren Helle Helle. Hon har vuxit upp i ett färjesamhälle, Rödby i Danmark och det märks att hon har mycket gemensamt med mariehamnsborna. Rödby är en bakgrund i flera av hennes romaner och hon är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris för sin senste roman. Helle berättar att hon inte är intresserad att skriva vad människor tänker och tycker. Hon vill skriva vad människor gör och säger. Sen får läsarna själva bilda sig en uppfattning vad som sker. Precis som i det verkliga livet, säger hon. "Jag är trött på litteratur som ger för många svar och läsaren är klipskare än vad vi tror".

Det är många bra medverkande författare och det är verkligen Mariehamns litteraturdagars styrka, att allra flesta inslag är intressanta och vi sitter alla tillsammans och hör allt samtidigt. Det finns inga alternativa framträdanden, utan publiken är med på allt. Jag får vara med på framträdanden som jag kanske inte hade kryssat för annars och utmana mitt eget läsande. I år kom bland annat Claes Andersson, Ulrika Kärnborg, Gunnar Hoydal och Robert Åsbacka.

På söndagsmorgonen är det nysnö och jag går runt och ser på alla hus, båtar och bryggor som väntar på sommaren. Det är en förväntansfull men ändå stillsam och lite vemodig stämning. I kyrkan är det gudstjänst med litteraturtema och efter den går alla i samlad tropp till festivalens sista inslag, "Söndagssoffan". Det är svårt att säga hur många som kommit. Kanske flera hundra personer som väntar på Mark Levengood, Gisèla Linde, Owe Wikström och Isela Valve. Samtalet blir bra. I bibliotekets båtlikande rum är lika högtidligt som i kyrkan. Männsikor skrattar och blir gripna för det är bara allvarliga samtalsämnen som leds av Katarina Gäddnäs. Det är liv och död samtalet handlar om. De viktigaste sakerna. Hur man klarar av sin vardag. Hur blir livet meningsfullt. "Söndagssoffan" blir en sorts gudstjänst och åhörarna är djupt intresserade. Publiken får också vara med och en dam frågar: "Hur gör man när samtalet med en vän tar slut för att man inte orkar hantera konflikter? Det är klart att vi är intresserade och hade kunnat suttit kvar mycket längre.

Det är några timmar kvar till bussen går och jag hinner både börja och avsluta Helle Helles bok "Hus och hem". Det är en verkligt lätttillgänglig bok och jag tänker på hennes ord: "När man frågar någon i ute på landet i Danmark hur de mår svarar de med vad de gör".

tisdag 17 mars 2009

Yesterday is already a dream


Yesterday is already a dream,
And tomorrow is only a vision;
But today well lived,
makes every yesterday a dream of happiness
And every tomorrow a vision of hope

Anonymous

Yoga under klimakteriet


Inom yogan räknas klimakteriet förstås som en naturlig övergång från en fas till en ny fas i livet. Hur man än väljer att möta de förändringar som sker i kroppen så har yogan mycket att ge under menopausen. Kundalinyogan ser klimakteriet som kulmen av samlad energi hos kvinnan. Många uppgifter i livet är avklarade och kvinnor kan välja att styra sin energi och sitt arbete på ett annat sätt än tidigare i livet. Med all samlad kunskap och erfarenhet finns större möjligheter att utveckla sina egna intressen och vägar i livet.
Ändå kan den dagliga upplevelsen av klimakteriet vara helt annorlunda med sömnsvåriheter, temperatur- och humörsvängningar. Då kan yoga, andningsövningar, meditation och kost vara verkningsfulla verktyg till en mer harmonisk vardag.
En viktig tanke är accepterandet av sig själv och sin kropp. "I am that I am". Jag är den jag är. Handfasta råd från kundaliniyogan är att umgås mycket med andra kvinnor, svettas i sin yogaträning och skratta så mycket som möjligt! Att gå mycket är en utmärkt kombination till yogan. Använd den djupa långsamma andning när det känns som kroppen kokar eller andas enbart genom vänster näsborre.
Yoga är en intuitionsträning och intutionen behövs för att finna sin egen färdriktning. Vad är det som är viktigt i mitt liv?

Från A womans book of yoga av M.M Seibel och Hari Kaur Khalsa

Vad är en Mandala? 2


Mandala är sanskrit och betyder cirkel och är en sorts koncentrations- och meditationsfigurer konstruerade av cirklar. De kan användas som meditationsbilder och representerar det universum som individen tränger in i. Mandalan har en symbolisk betydelse i hinduistisk och buddhistisk tro men används som symbol i många kulturer och religioner.
Mandala painted by Paul Heussenstamm

Vårtecken


Sångsvanar flyger över gården på väg norrut.

måndag 16 mars 2009

One - the movie


Tre vänner helt utan vana av film bestämmer sig för att göra en film om meningen med livet! De ställer 20 viktiga frågor till helt vanliga männsikor och till andliga ledare som Thich Nhat Hanh. Naturligtvis presenteras lika många svar som medverkande i filmen men man slås också av att vissa synpunkter återkommer, oavsett vilken religion de representerar, som hur ser världen ut? Den som vi lämnar över till våra barn? Ibland känns filmen lite rörig med alla åsikter om livets mening som läggs i en stor gryta och rörs om. Ibland glimmar den till och känns väldigt sevärd. Inte minst för projektet hur tre personer som drömmer om att göra en viktig film förverkligar sin idé!

Vad är egentligen en Mandala? 1.


Många undrar vad är egentligen en Mandala?
så här skriver Annika Gauri Langlé i sin bok "Via Chakra- vägen mellan himmel och jord." Mandalan kan vara en bild av kosmos eller det personliga medvetandet. Vårt psyke reflekterar kosmos och mandlan är en geomestrisk projektion av världen reducerad till ett komprimerat mönster.
Att måla mandala kan hjälpa oss att närma oss vårt eget centrum. Mandala har avänts av människor över hela världen för personlig utveckling och för orientering i livet.

Den här mandalan "Mandala for being present" kom till mig i en meditation.

söndag 15 mars 2009

Hitta något när man går förbi



Två intressanta böcker fanns till försäljning i entrén till Heliga Trefaldighetskyrkan i Gävle dit jag brukar gå på lunchkonsert med vacker orgelmusik. En bok om barnläkaren och pedagogen Janusz Korczak: Ensam med Gud - Böner av människor som inte ber. Utgiven på Verbums förlag.
Helt sant är det inte eftersom Janusz Korczak var en människa som bad men han var inte religös på ett traditionellt sätt.
Mest känd är han för alla sina böcker om barn som bidragit till tankarna bakom FN:s barnkonvention och för att han följde de 200 judiska barn han ansvarade för som rektor in i gaskammaren i Treblinka. Han levde som han lärde.
I en av hans böner:
"Ge barnen ett gott liv, hjälp dem i deras ansträngningar, välsigna deras möda.
Led dem på vägen , inte den lättaste, utan den vackraste
."

Den andra boken "...och du skall tacka" är skriven av Karin Löfgren och skildrar hennes sjukdom i cancer och där hon delar med sig av de ord som betydde mest för henne under sjukdomen som detta citat av författaren Tomas Sjödin:

"Det finns osynliga trådar mellan möda och mening. Mellan slitet i livet och den djupaste glädjen. Bakom det till synes meningslösa kan ibland livet mening ligga gömd."

Karin Löfgren bok kostar 180:- varav 70:- går till tryckkostnaden och 110:- till Cancerfonden. Utgiven på Förlag Emanuel.

lördag 14 mars 2009

den svåraste av konster



Medan våren vaknar
ljud för ljud, doft för doft
och ljuset kommer kanande
över granraggen i öster,
när vi människor övar oss
i den svåraste av konster:
att vara...

Ur Bengt Berg: Kanske finns det fina dagar
Bild: Maria Westerman

Jag skriver en dikt



...
Jag skriver att jag vill bli kvar att jag
längtar bort
Jag skriver om alla och ingen särskild
Jag skriver om oss som älskat dig som alltid
älskar dig
Jag skriver en dikt
Jag skriver att jag andas att du andas

Ur: Claes Andersson Lust 2008
Bild: Maria Westerman

fredag 13 mars 2009

Hur blev min syn universell?



Hur blev min syn universell?
Min egen själ överraskade mig,
lät mig hitta kryphålet
till den andra världen,
till andra värden,
och nu kan jag inte
bli den jag var förut.
Finns det ingen väg som leder bakåt?
Hukar mig under trädet på berget,
i vidöppen kontemplation-
är inte ensam längre,
aldrig någonsin mer.
detta är det rena varat,
här är världens hjärta...
och mitt eget, ett och det samma-

Dikt: Eva-Stina Byggmästar
bild: Maria Westerman

torsdag 12 mars 2009

Sambo


Nu har maken flyttat in på min hemsida med sina bilder. Han firar i år 40-årsjubileum som utställande konstnär.
Bild: Lars Westerman

tisdag 10 mars 2009

Meditation för ökad intuition


Här är meditationen från måndagens yoga:
Sträck ut dina pekfingrar och böj de andra fingrarna. Lägg pekfingrarna så att de bildar ett kryss och håll händerna i höjd med naveln. Vänster hand under.
Andas in genom näsan och andas ut genom en rund mun en luftstråle rakt ner på pekfingrarna. Blunda, ha fokus på en punkt mellan ögonbrynen. Tänk SAT när du andas in och Nam när du andas ut.
Högst 11 minuter.

Meditationen är läkande, balanserar hjärnan och ger ny energi.

Tibast




På måndagen var det vårstämning vid Jädraån, åns vackra namn kommer från att den rinner förbi Jädraås, Järbo, Jäderfors och Östanbyn.


Tibasten tänker slå ut i mars, som den brukar göra, fast den står i decimeter hög snö.
Vi får trösta oss med att sånglärkan kommit till Öland, de första tranorna till Hornborgasjön och sångsvanar till Österfärnebo.

Blue Mandala


My daughter´s Blue Mandala painted by Paul Heussenstamm.

1967- strax innan Jimi Hendrix ska spela på Högbo bruk


Författaren Bernt-Olov Anderssons pjäs “Maran” kommer att sättas upp i Folkets Hus i Sandviken i oktober. Den utspelar sig i järnverkets baracker dit många arbetare från hela landet flyttade för att börja jobba i Sandviken. Tiden är 1967 strax innan Jimi Hendrix berömda spelning på Högbo bruk.
Redan lördag 4 april kl.12-15 kan du köpa biljetter på Sandvikens folkbibliotek. Kl.15 blir det ett program i anslutning till pjäsen med bland annat professor Maths Isacson som talar om den stora folkomflyttningen på 60-talet och det nybildade pop-bandet “Maran”.
Bild: Lars Westerman

måndag 9 mars 2009

Börja jobba i skrattfabriken












På stadens arbetsplatser
gör dom stora insatser.
Om du har en tråkig syssla
far dom fram på momangen
för att locka dig att pyssla
med komiktalangen.

Att man jobbar och står i
är alls inget alibi
om man vill ursäkta
att man inte skrattar äkta:

Stunt i kallabaliken
Börja jobba i skrattfabriken.


Ur Kristian Carlsson: Fnitterakrobaterna
Bild: Maria Westerman

söndag 8 mars 2009

There are flowers everywhere


There are flowers everywhere, for those who bother to look.
Henry Matisse

Så här års mest inuti människor och hus.
I minnesbilder och förväntan.

När själen vill uppleva något



När själen vill uppleva något
kastar den en bild av den upplevelsen
framför sig
och stiger in i sin egen bild.
Mäster Eckhart
bild: Maria Westerman

Uppmärksamhetens belöning



Uppmärksamhetens och koncentrationens belöning är alltid läkning.
Under perioder av smärta har jag lärt mig att koncentrera mig på nuet.
Det ögonblick jag befann mig i var det enda säkra stället.
Julia Cameron
Bild: Maria Westerman

Snösöndag och färger




Snösöndag och skidåkning i Högbo. Då kan man passa på att besöka de hantverkare som finns på bruket. Läs Vegofamiljens besök. Idag var vi till Lena Löthman som i sin nyöppnade LenaOrange låter färgerna lysa upp livet.

Ensamma ska vi finna varann










Som vunnen och som förlorad
är från början din värld.
Du fladdrar med ögonlocken,
det rycker i dina armar,
allt ljuset, all denna plötsliga rymd
som flimmrar sig fram genom blodet.
Var lugn, det kommer åter,
skatan, tallen och vinden
och inom dig ligger bilder gömda
och alla ljud som ska formas:¨
gråten och jollret, lovsången och skriket.
Ensamma ska vi finna varann
på nytt, inåtseende ska vi se varann.
Vi som i verje nu förlorar vår värld.


Dikt: Bo Celin
Foto: Maria Westerman

lördag 7 mars 2009

My favorite Mandala


My favorite Mandala painted by Paul Heussenstamm

torsdag 5 mars 2009

Yogamat eller yogisk kost


I en artikel i DN beskrivs den nya yogamaten som man bland annat kan äta på Yogayama på Östermalm i Stockholm.
"Vi jobbar inte utifrån några dieter, vi vill vara tillåtande. Här ska man äta för att få kraft, för att få maskineriet att fungera. Samtidigt är alla som jobbar här utbildade inom kost, näring eller hälsa på något sätt så det finns stor kunskap om maten säger Maria Sander."

I restaurangen finns många valmöjligheter för den som är vegetarian eller känslig mot något. Vilket låter som ett paradis för mig som är mjölkallergisk. För det mesta innebär det en diskussion med personalen och att man på caféer får nöja sig med en skorpa. Men en förändring håller på att ske även häromkring, matsedeln på Axmar brygga är t ex märkt för både gluten- och laktosintoleranta gäster.

Yogayama har en ayurvedisk meny, enligt en holistisk syn på kost och hälsa, vilket inte är det samma som yogisk kost. Se tidigare inlägg i bloggen.

"Men vi har en avslappnad inställning till mat, utan en massa förbud, förklarar Maria. Yoga kan ibland vara ganska fördömande, att just DETTA är bra och allting annat är dåligt. Vi har en större acceptans för att vissa saker passar vissa personer men inte andra."

Där känner jag att jag måste protestera. En avslappnad inställning till mat är väldigt viktigt men yoga är inte fördömande tvärt om. Yoga är den minst fördömande verksamhet man kan ägna sig åt. Grunden i yoga är att den är icke-dömande, bygger på självacceptans, att den är bevittnande, en sorts icke-värderande uppmärksamhet, vänlighet, kärlek och empati. Det är grunden i all yoga.

En yogisk kost är inte uppbyggd på ett särskilt sätt för att vara "renlärlig" eller sträng utan för att olika sorters mat, frukt, kryddor mm har en särskild inverkan på kroppen.Litteraturtips om yogisk kost.

"Sambandet mellan mat och träning är en självklarhet och de olika verksamheterna är fyra ben i samma helhet. Kanske är det denna helhetssyn som gjorde att Yogayama i höstas utsågs till Årets hälsorestaurang 2008 på Restauranggalan, trots att de själva inte ser sig som en renodlad hälsorestaurang."

Så vid nästa Stockholmsbesök får ni prova yogamaten!

måndag 2 mars 2009

Middagsgästen


Såg på TV en kväll när Ernst Billgren dukade till sex fiktiva middagsgäster. Eftersom sannolikheten är liten att jag får möjligheten att duka i TV så bjuder jag in mina önskegäster här istället:
En önskemål lånar jag från Ernst Billgren: Anna Lind. Hon får prata med Barack Obama och HH Dalai Lama om världen, miljön, fredsfrågor och lite personliga roliga saker. Sen vill jag gärna att Eileen Caddy , en av Findhorns grundare ska komma och till sist en annan som jag saknar: Göran Tunström. Det är en person som jag aldrig träffat, men läst alla hans böcker. Visst är det konstigt att man kan sakna någon man aldrig hann möta?
Dukar gör jag hemma i köket, det blir trevligast så. På bordet min blåa duk med elefanter från Taste of Africa, tulpaner, ljuslyktor och kryddig, färgstark, vegetarisk mat.

Jag skickar vidare frågan till Vegomamman och till dig.

1000 platser du aldrig besökt


På bokrean finns boken med titeln ungefär "1000 platser du måste se". Jag är inte speciellt berest och kan med detsamma hitta 12 önskeplatser jag aldrig varit till men gärna skulle vilja besöka:
1. Potala Palace, Lhasa, Tibet
2. Eden project, Cornwall
3. Findhorn, Scotland
4. Taizé, Frankrike
5. New York
6. Cinque terre, Italien
7. Båtluff bland grekiska öar
8. Dubrovnik, Kroatien
9. Thailand
10.The Golden temple of Amritsar, Punjab
11.Sydafrika
12.Jokkmokks marknad


Hur ser dina 12 platser ut?

Winter or spring?


My garden this week.
Five weeks before our art exhabitions.
Do you remember 1998?

Dream of the good


"Drömmen om det goda är en fredsfrämjande metodik för skolan där fyra teman kan kombineras eller användas var och en för sig. Koncentrations- och avslappningsövningar, massage, stillsam rörelse som yoga och qi gong samt samtal om existensiella frågor. Filosofin bakom metodiken är att vi behöver stifta fred med oss själva för att kunna skapa fred i världen". Skriver Svd i en artikel söndag 1 mars "Kompismassgae ger färre konflikter i förskolan". Läs web Dream of the good.
bild: Maria Westerman