tisdag 30 juni 2009

Barn och vegetarisk mat


Min dotter med familj delar med sig av vegetariska recept i tidskriften Föräldrar och barn och på bloggen Vegofamiljen

söndag 28 juni 2009

Eko i skogen



Konstutställning i Järnboden i Hargshamn.
20 juni - 19 juli. Öppet ons - sön kl.11-17
med ett 30-tal medverkande konstnärer i samarbete med nätverket Climatsmart Art Association.
Bild: Farkost, skulptur i trä av Lars Westerman

Vid Storsjön i Gästrikland





Mina somrar tillbringade jag som barn på Ginborn, en halvö i Storsjön, Gästrikland. Nu är det mina barnbarn som badar och leker där. Vi gör yoga tidigt på morgonen. Jag visar yogaövningarna suficirklar, tvättmaskinen och trädet. Mitt 4-åriga barnbarn visar spisen, kylskåpet och bajskorven. Än så länge är det roligt att leka med mormor och energiskt hjälpa till att tvätta trasmattor på bryggan. Minsta barnbarnet får man försöka hindra att äta allt möjligt som hon hittar. Hon säger högt och tydligt: Äta!
Den här veckan vill jag sova med öppet fönster intill Schersminbusken. Doften vaggar mig till sömns och väcker mig på morgonen. Har ni möjlighet att plantera en Schersminbuske nära sovrumsfönstret så gör det! Sen vill ni aldrig missa att sova i den lugnande doften. Då tänker jag på Ingmar Bergman som flög från USA till Fårö för att under ett par sommarnätter få sova med öppet fönster i doften från hans älskade ö.
Vresrosorna blommar med stark rosdoft, himlen är blå, trasmattorna på tork doftar gott av såpa. Doftminnen som skjutsar mig direkt tillbaka till barndomen.
Det är bara en stor skillnad. Nu är det jag som är mormor.

torsdag 25 juni 2009

Konstutställning Bläckhornet Axmar



Konstutställning i Bläckhornet, Axmar bruk norr om Gävle.
Ann-Caroline Breig, Mats Jonsson, Daven Xu, Pia Elfström, Jan-Åke Carlsson, Lars Westerman och Maria Westerman
Galleriet ligger invid den kända fiskrestaurangen Axmar brygga. Galleri Bläckhornet har öppet 27 juni - 22 juli kl.11 - 16. Strax intill i Axmar bruk finns också caféet Svarta katten med hembakt kaffebröd, öppet under juli månad.

Bild: Ljusflöde Maria Westerman.

tisdag 23 juni 2009

Musan



När jag om natten väntar hennes ankomst,
då verkar livet hänga på en tråd.
Vad är ära, vad är ungdom, vad är frihet,
inför den kära gästen med sin herdepipa.
Nu är hon här. Hon lyfter slöjan
och betraktar mig noga.
Jag frågar: Dikterade du Helvetet för Dante?
Hon svarar: Det gjorde jag.

Dikt: Anna Achmatova. Idag är det 120 år sedan hon föddes. Poet och skildrare av livet i Sovjet.

måndag 22 juni 2009

A matter of lifestyle?

Sustainability Conference in Mundekulla 17-19 July

Yoganytt

Nytt nummer av Yoganytt

Louisiana museum of modern art



Det är alltid speciellt att komma till Konstmuséet Louisiana i Danmark oavsett tid på året. Ingen utställning har gjort mig besviken på de kanske 15 gånger jag varit dit. Just nu kan man återse en del av sin favoritverk i utställningen Nyerhvervelser 2007 - 2008.
Under den tidsperioden har muséet köpt in ett hundratal verk. Jag uppskattar bland annat Georg Baselitz målning, Pippilotti Rist och den norska videokonstnären Ann Lislegaard.



Vi fastnar också länge och ser den danske videokonstnären Jesper Just filmer. A little fall of rain beskriver ett sorts möte i drömmen, kanske ett möte mellan far och son. Där sonen ler så kärleksfullt och ser på den gamle mannens våndor med goda ögon. Filmen är full av välkända symboler, rosenblad, skepp i natten, en domstol, men så vackert sammanflätade att vi får uppleva den gamle mannens känslor och livsvåda på ett nära och helt omotståndligt sätt. I avsnittet It will all end in tears fortsätter de anklagandes röster, genom en skrikande kör att döma mannen för hans misslyckade liv. Den unge mannen tar honom i handen och leder honom bort. Vi ser de här filmerna flera gånger och var det här besökets största konstupplevelse.



Sommaren stora utställning Fremtidens arkitektur er grön är en otrolig sammanställning över vad som hänt och vad som planeras över hela världen, inom grön arkitektur.

Börnehus i Louisiana - barns skapande


Vid varje besök på Louisiana konstmuseum måste jag gå in på deras Börnehus fastän alla mina barn flyttat hemifrån för länge sen. Men det är härligt att se barn och ungdomar arbeta utifrån deras upplevelser av utställningen och visst vore det härligt med en skaparplats för vuxna också! Längtansfullt lyssnar jag på deras konstvisningar. Att visa konst för barn är underbart roligt!

I Börnehus finns en bildsal, en plats att arbeta med lera, man håller på med silhuetteklippning med inspiration av Paul Gernes konst, bygger hus av skräp med inspiration av arkitetkturutställningen som pågår, legobyggen med enbart en färg för att formen ska framträda. Man sår frön.
När jag går där slår det mig att verksamheten ser precis ut som den vi hade på Dungen på Pinnhagens förskola på 90-talet. Där hade vi skaparverkstad varje vecka med nästan identitiskt upplägg. Jag blir lite stolt, i efterskott.

Tversted







Ibland bokar man osett. På vår konstresa hamnade vi i Tversted på norra Jylland några dagar. För den som tycker om att gå i vacker och vild natur, sandklitter, över blomsterängar, gå längs havet, så kan man inte hamna bättre.
Foto: Maria Westerman

Mandala på stranden


Lägg en Mandala på stranden i sommar!
Tänk på något särskilt, kanske en önskan.
Den här Mandalan gjorde jag där Kattegatt och Skagerack möts, för bra mötesplatser här på jorden.

Kattmynta i rondellen


Vilken rondellutsmyckning fick bilister att åka varv på varv på norra Jylland?
Jo, något så enkelt som ett hav av Kattmynta (Kantnepeta), det var så vackert!

Kunsten och Utzon Center i Aalborg

På vår resa till Danmark besökte vi också Kunsten i Aalborg.
Ett klassiskt, vackert konstmuseum ritat av Alvar Alto, för modern konst och med många verk av Cobragruppen. Det är sevärt med intressanta målare, fint café och skulpturpark men tyvärr nästan med en helt otrolig avsaknad av kvinnliga konstnärer.







På samma entréavgift kan man besöka nyöppnade Utzon Center beläget i Aalborgs industiområde intill Limfjorden, ett kultur och arkitekturcenter uppfört av den danske arkitekten Jörn Utzon, mest känd för Operahuset i Sidney. Där planerar man ockå ett Konserthus, allt inspirerat av den maritima miljö i Aalborg där Jörn Utzon tillbringade några år i sin ungdom. Hans far var skeppskonstruktör och en av faderns båtar finns nu med i utställningen tillsammans med Lin Utzons utställning Cosmic Dance.









Foto: Maria Westerman

tisdag 16 juni 2009

Berättelser förändrar världen - Ljungby berättarfestival 2009



Hur ofta får man uppleva att invigningstalaren är 96 år? Som konstnären Sven Ljungberg som inviger Ljungby berättarfestivals 20-årsjubileum med en varm historia om Erik från Södra Ljunga. Svens jättestora händer vilar på hans knän och rösten är humoristisk och kärleksfull.



Jag har varit på Ljungbergmuseet många gånger men aldrig träffat Sven. Jag blir lite imponerad. 96 år och kan berätta en varm och inkännande historia med skärpa. Mycket riktigt visar det sig att denne timide man kan sätta gränser. När någon sticker in huvudet i ateljén och frågar om han är upptagen svarar han:"Det ser du väl för fan!". I muséet hänger också minst 25 målningar från Italien, daterade 2008.



Bob Hansson skräder inte orden när han fortsätter invigningskvällen. Direkt kommen från yogafestivalen på Öland, precis som jag är, uppmanar han publiken "Att bli lite mer hippie! Yogafestival är inget konstigt! Man böjer sig lite hit och lite dit. Sen pratar man om kärlek och dansar disco hela natten. Och badar svetthydda om man är en hel karl och inte bangar ur." Bob fortsätter att prata om kärlek och sex som antagligen ingen annan gjort på Ljungby bibliotek förut. I toalettkön lite senare på kvällen hör jag två äldre kvinnor 70-80-årsålder säga. "Bob Hansson,han är bra gullig". Vad ska man säga för att förskräcka tanter nu för tiden?



Jag kan inte säga hur många gånger jag lyssnat på Raine Navin och Gunilla Skyttla. Kanske under ett 20-tal år. En tillfälle var på hotell Terassas ägares terass i byn Rataryd. Raine berättade så inlevelsefullt hur det var när hans mamma dog att alla äldre män grät och mindes sina mammor. Det är sorgligt när ens mamma går bort! Det är i alla fall sen lika roligt när Raine tar på det antika mensskyddet på huvudet. Och Gunilla delar ut paket. "Är det ingen som vill ha det här paketet?" Jo jag! Jag får en affisch med rött band där det står:

får du inte en känsla att det kommer att klarna lite längre fram på dagen?

Bo Lundmark, prästen från Tännas församling berättar om Stor-Nila och Lill-Docka. Jag har hört dessa berättelser förut men är ändå förväntansfull när jag kryper in i tältet vid hembygdsgården för att njuta av en lågmäld berättelse utan åthävor. Människoöden från Lycksele Lappmark.
Vad vore vi människor utan berättelser?
Nu sitter vi långt ner i Småland och får lära känna två människor födda 1822, den ena från Sorsele, den andre från Tärnaby. Det är tyst i tältet. Bo höjer inte rösten. Vant lotsar han oss in i Lappmarken och de historier som gjort Stor-Nila odödlig. Mannen som sköt 57 björnar. Och som när han skidade över fjället bärande sin fru på ryggen vid 80 års ålder, men inte orkade riktigt ända fram. 3 km före kåtan i Kjellsvattnet bäddade han ner sig och Lill-Docka i snön. Tre månader senare fann man dem.

Antonio Rocha, vilken makalös berättare från Brasilien! Berättaren och författaren Christina Claesson har drömt att få göra en berättarföreställning i ett träd med full klättarutrustning. Och så blir drömmen levande. Tillsmmans med Antonio Rocha gör hon en berättarföreställning som är bland det bästa jag sett, någonsin! I en riktigt gammal stor lind. Lindormen ligger förstås på lur under hela föreställningen och ormen ställer sen Christina till svars! Har du tagit ditt ansvar för jordklotet?

Carina Fast berättar historier från Isaac Bashevis Singers barndom. Som när Schemiel skulle gå till Warszawa...Jag blir märkligt berörd av dessa historier. De påminner mig om meditationer jag haft. Om att stå framför fem dörrar och i en av dem finna sin barndoms leksaker. I en annan kläder man haft. I den tredje röster man känner igen från sin barndom. Att i den fjärde finna sin fantasi och i den femte bara dimma. Framtiden. Vad som ännu är dolt för oss.

Hans Sydow, dansk tonsättare framför en Sägensymfoni med musik och röster från bland annat stormen Gudrun. Vi är ett 20-tal personer i rummet och alla är berörda. Efter uppspelnigen tar en dam till orda. "Vi bodde i stormens öga, en reporter kom till oss för att skildra stormen, ett träd föll över hans bil och han dog. Sådana är berättelserna från stormen Gudrun."

Margareta Larsson berättar historier om "Kvinnors lust och list" till Afternoon the´.
Eva säger: "Gud, jag har tråkigt!" och Gud skapar den självupptagne mannen som en present till Eva. Kvinnorna i publiken skrattar, männen också. I en berättelse delar vi varandras erfarenheter och växer till människor som bryr sig om varandra. Och vi vill säga snälla, bra och saker till varann.

Det säger Bob Hansson också när han inleder Ung scen. "Säger du något taskigt och sänker någon, kan du aldrig ta tillbaks det!" Alla ungdomar lyssnar. Historien om när lille Bob som egentligen heter Robert ska passera skolpolisen på väg till skolan. Historien om när han ringer 90 000 för att få hjälp, för att han är rädd för polisen under en anti-våldsdemonstration under Göteborgskravallerna. Det blir tyst i rummet. Jag kan verkligen känna hur alla ungdomarna tar in alla berättelser och låter sig inspireras.

De unga berättarna från Fabulas storytelling-läger berättar också väldigt bra. Nej, inte väldigt bra, makalös bra! Det finns en återväxt inom storytelling i Sverige.

Det här var en del av min Ljungbyfestival. Någon annan gjorde en helt annan resa eftersom det gick att lyssna på minst 70 medverkande berättare. Så här avslutade Bob Hansson:
"Berättelser förändrar världen."
"Det fanns en berättelse som förändrade hennes liv".

måndag 15 juni 2009

Yogafestival Öland 2009 - Yoga och utlevande dans



Sommarens tidigaste yogafestival har nyss tagit tagit slut och inga häftiga bilder har hunnit publiceras på festivalarrangören Harnams hemsida. Ni får nöja er än så länge med bilder från föregående år. Lägg till några regnskurar, lite mer jackor och tröjor så är det sig ganska likt på festivalen. Lite mer trängsel kanske på det underbara bageriet Kaffestugan i Böda där de bakar bröd man minns på vintern.
Som kundaliniyogi kunde jag följa Harnamns och Emma Öbergs yogapass, ibland i sol och ibland inomhus. Emma hade ett Yogajama pass tillsammans med musikern Magnus Berg som var fint att få var med på. Man dansar mycket på den här festivalen, afrikanskt, orientaliskt, expressivt och jag uppskattade Christina Nilssons två timmar långa danspass med Chakra Balance Dance.
Gongmeditationer är en speciell upplevelse som hör till kundaliniyogan. Man far iväg på resor till platser man aldrig besökt och gongens ljud anses väldigt helande. "The sound of the Gong is God" Yogi Bhajan.
Yoga, dansa, vandra, prata.
Meditera oftare än annars, landa i sig själv efter vinterns arbete.
En yogafestival ökar koncentrationen på yogaträningen och samtidigt tillåter oss att uttrycka kärlek och tankar om livet i dans, sång och samtal.
Kåre Lanfald utmanade oss i en workshop om vårt förhållande till pengar med hjälp av papperspengar. Lärorikt! Till en av mina stora upplevelser hörde också en trumresa med Robert Larkin där Snöleoparden dök upp.

Så här skriver bloggen At Norrbacka gård om samma festival.

Bild från Kolmårdens projekt: Rädda Snöleoparden

tisdag 2 juni 2009

Musikfestival för barn - Nära semester


Boka söndag 28 juni och kom till vackra Högbo bruk utanför Sandviken! Då blir det musikfestival för barn med Gaga - Anders "Kråkan" Ågren, Häjkån Bäjkån Band och Kevin Borg. Det är inte slut än...Läs programmet!
På Högbo finns det vandrarhem, hotell, Lilla Annalekpark och en damm att bada i. Smeder och glasblåsare.
Det kan snabbt bli fullbokat boende och då får man bo inne i Sandviken och bada i Mamma Mu-bassängen på Parkbadet.
Dagarna innan är det musik för vuxna med bland annat Andreas Johnson, Janne Schaffer, Amanda Sedgwick, Caroline af Ugglas och många andra musiker. Det är alltid bra! Bangen 2009, Jazzfestival på Högbo bruk 26-28 juni...Samma programblad