söndag 28 mars 2010

Krishna Das till Stockholm



En av de musiker vi lyssnar på under yogapassen är Krishna Das. Hans hemsida meddelar att han kommer till Europa,till Stockholm! i sommar.

Tuesday July 6 Stockholm, Sweden Kirtan with Krishna Das
Wednesday July 7 Stockholm, Sweden Heart of Devotion workshop with Krishna Das

Yoga Pela Paz, Sao Paolo

Tema: Sexualchakrat

Tema: Sexualchakrat: Relationer, Flöde, Kreativitet och lust. Nytt nummer av IMY:s nättidning: Medicinsk yoga

Kärleken är bortom tiden



Jag tänker att påsken skall vara en påminnelse om det eviga, det nära och djupast viktiga i våra liv. Kanske våga se var rädslorna fortfarande hindar oss från att uttrycka vår kärlek till varandra. Det är fascinerande tanke att vi alla kan resa oss upp. Min tro är att det var precis det som Kristus ville att vi skulle förstå med hans egen uppståndelse. Att kärleken är bortom tiden men ändå kan upplevas här och nu.Och hur gör vi det enklast? Ja för mig är svaret enkelt: "Hej, ville bara tala om att jag älskar dig".

Text: Tomas Frankell
Yogalärare
www.devanews.com

Yogan inspirerar till ett miljöengagemang.

Läser i Arbetarbladet om sambandet mellan klimatförändringar och hälsa. Om hur tillgången på rent vatten kommer att minska med den globala uppvärmningen. Lite svårt att ta till sig just idag när det snöar ute och vi väntar på vårvärme. Den yogiska kunskaper lär ut att vi får vår livsenergi av rent vatten, ren luft, ren mat, helst närproducerad och ekologisk. Vi får också livsenergi från de tankar och föreställningar vi har om våra liv. Så sambandet mellan yoga och ett miljöengagemang finns där helt tydligt.
I november 2009 skrev Läkartidningen en artikel hur viktigt det är att läkare stödjer männsikor förmåga att leva ett mer häsosamt liv och visar på den koppling som finns mellan klimat och hälsa.

söndag 21 mars 2010

Mariehamns litteraturdagar 2010



Våran litteraturcirkel har läst Steve Sem-Sandberg "De fattiga i Lodz" i vinter. Inger sa: "På ett vill jag säga till folk: Läs inte den här boken, man blir så ledsen och människorna i boken lever sina sorgliga och fruktansvärda liv inuti en för ett långt tag. Samtidigt vill jag gå runt och säga till alla människor: Läs den här boken, ni kommer inte att läsa något viktigare."

Sen for vi till Mariehamn för att besöka deras Litteraturdagar och lyssna till Steve Sem-Sandberg och andra författare i intressanta samtal och uppläsningar. "Ni kan inte tro att den här boken enbart är ett dokument från andra världskriget, menade Steve. Det här handlar om något som skulle kunna hända var och en av oss, det finns över hela världen krafter som arbetar med onda avsikter." Det blev lite tyst i Mariehamns vackra bibliotek. Här bland hundratals människorna som lyssnar ivrigt på alla författare verkar ondskan vara långt borta. "Jag har valt att inte försöka släta över och genast fylla igen de gropar jag grävt" fortsatte poeten Johannes Ayuru. "Att låta världen flytta in i min poesi med fattigdom och med krig." Ebba Witt-Brattström, Sanna Tahvanainen, Eva Ström och Martin Enckell. De har mycket att berätta och ge till oss som sitter i bänkarna och har liknande erfarenheter. Vi är uppmärksamma på det sätt när kulturen är som bäst, oupplösligt sammanslutna, berättarna och de som lyssnar. I Livet och på Jordklotet samtidigt, just nu i Mariehamn. Det är alltid bra på deras litteraturdagar.

Skrattar gör vi åt Miika Nousiainen och Juha Itkonen när de ställer den finska och den svenska identiteten mot varandra och frågar: "Den perfekta människan måste väl ändå bo på Åland?" och publiken håller med förstås.

Yogadag med yogisk massage



Varmt välkomna till en fantastisk yogadag för ny vårenergi!
Lördag 27 mars 2010 kl.9.30 - 16:00
Först gör vi ett yogapass med djupavslappning och andningsövningar.
Efter en liten lunchmatsäck ska du få prova att både ge och få en yogisk massage efter Yogi Bhajan.
Det är en massage där man har kläder på sig och som följer kroppens akupressurpunkter. Den upplevs ofta som både avslappnande och energigivande. Vi kommer också att göra två yogiska meditationer. Inga förkunskaper krävs.

Den yogiska massagen utövas två och två så anmäl er gärna tillsammans med någon.
Plats: Västerbergs folkhögskola i teaterlokalen, Storvik, ca 1 mil väster om Sandviken.
Pris: 375:- Thé och frukt ingår. Ta med lunchmatsäck, vattenflaska, yogamatta/liggunderlag och en filt.
Anmälan till efficasy@hotmail.com eller 073/721 46 04
Maria Westerman
Int.cert.Livsyogalärare och Yogisk terapeut i Medicinsk yoga
www.efficasy.com

Medicinsk yoga på nyheterna

I veckan har det varit två reportage om Medicinsk yoga på BBC och TV4-nyheterna.

torsdag 18 mars 2010

Skratt, kärlek och allvar.



Se Shakespeare på spännande sätt! Folkteatern i Gävleborgs dansteater Kom ta min hand av Birgitta Egerbladh med avsnitt ur Shakespeares texter är ett magiskt allkonstverk. Skådespelarna som jag sett i många andra pjäser och sammanhang känns alldels nya och annorlunda när de flyter, älskar, svävar och uttrycker den poetiska texten med hela kroppen. Det är så fantastiskt att uppleva den här föreställningen i Lilla Gasklockan.



Uppsala Stadsteaters hejdlösa En midsommarnattsdröm på Stå upp-vis med Özz Nûjen som Puck. Dritêro Kasapi har skapat en Shakespeareföreställning där man tappar hakan av förvåning flera gånger! De är roligt att bli överraskad, särskilt med texter från 1500-talet. Varning för fula ord och ovårdat språk står det på programmet men på genrepet vek sig alla dubbla av skratt.

Shakespeares texter, för att lära sig om livet och för att skratta åt. Bägge föreställningarna är mycket roliga!

Gå och se båda!

torsdag 4 mars 2010