tisdag 27 oktober 2009
Interaktiv konst
Peter Vogels skulpturer är interaktiva med hjälp av rörelse och ljud. Man kan i princip kommunicera med hans konst. På torsdag 29 oktober är han här för att berätta om sina verk på Sandvikens konsthall kl.19
Vernissage lördag 31 oktober kl.13 för utställningen Ljud,ljus,rörelse.
Peter Vogel,Tyskland ställer för första gången ut i Sverige efter att visat sina skulpturer över hela Europa, Sydamerika och Japan.
Välkomna!
lördag 24 oktober 2009
Jag älskar den här planeten. Passionerat
Vi måste ändra vårt sätt att leva och tänka.
Ända sedan jag läste Fyrväktaren 2007 har jag varit fascinerad av Jeanette Winterson. DN har idag en artikel om hennes författarskap. Jeanette har varit miljökämpe i alla år långt innan ekologiskt odlat blivit modernt. Nu har hon en butik i London där allt är etiskt och ekologiskt producerat. "Folk tror att vetskapen ska fixa miljöproblemen. Men det tror inte jag . Jag tror att vi måste ändra vårt sätt att leva och tänka" "För jag älskar den här planeten. Passionerat. Jag står inte ut med tanken att jorden förstörs." Se också hennes fantastiska hemsida.
Geshe Pema Dorjee i Mundekulla
16-18 oktober arrangerades en workshop med Geshe Pema Dorje på kursgården Mundekulla. Det är andra gången som Pema kommer till Mundekulla för att undervisa i Mindful living och tibetansk buddhism för västerlänningar.
Han berättar också om sitt arbete med barn, speciellt i Nepal där han startat många skolor och hjälper fattiga barn att få läkarvård. Det är något som Pema är noga med att påpeka när det gäller ett egagemang i världen och att vilja leva ett liv som är bra också för andra:
It`s not just talking.
Yoga i Thailand
Yogakliniken i Järvsö arrangerar yogaresor till Thailand 22 mars-5 april och 5 - 19 april 2010. Lärare är Barbro Albrektsson, tidigare yogalärare i Gävle
Bhangra och mantrasång i Gävle
StudioMalin erbjuder en workshop i Mantrasång och Bhangra lördag 7 november på Brunnsgatan 54 i Gävle. Förhandsanmälan
Inom dig någonstans finns nycklarna
tisdag 13 oktober 2009
Solen - likt ett sökarljus
Sagor
Jag följde efter
utan att hitta dig
vinden var skoningslös, kölden
steg ur jorden
Jag tänkte på sagor där
den som misstar sig förvandlas
till träd, till sten
men jag trodde inte på sagor
jag trodde på årstiden, på dag
och natt, på det var en gång och någon gång,
någon gång skulle jag hitta dig
det fanns en tomhet att fylla
vind som skulle mojna och snart
solen, som likt ett sökarljus
skulle styka över sluttningen.
Miriam van Hee: Och vi for förbi 2001
Foto: Maria Westerman
Och tiden hade knappast gått
Venus
På bildskärmen i Medelhavsmuseet ser jag att Venus Khouty Ghata kommer om tjugo minuter för att berätta om romanen Sju stenar till den otrogna hustrun.
Född i Libanon i en by som var både kristen och muslimsk och numera bosatt i Paris. På en resa mellan Afghanistan och Pakistan ser hon en hög med stenar i en by som ska användas för att stena en kvinna. Den bilden föder tankarna på en berättelse om en kvinna som ska stenas för sin otrohet.
Sedan romanen publicerats har hon fått många brev från kvinnoorganistationer och enskilda kvinnor som haft liknande historier att berätta. Hon har frågat sig varifrån steningen kommer. Är den kulturell eller religös? "Den kommer inte från islam eller Koranen. Jag har läst Koranen hundratals gånger. Det finns inget där. De här lagarna är äldre, det handlar om att ge njutning till mannnen för att få behålla honom",säger författaren. Och plötsligt blandar Anna Ankas värderingar in i tankarna.
"Människor säger till mig att det har blivit bättre. Förr kastade man sju stora stenar nu kastar man många små stenar. Förr måste den döda kvinnan ligga till åskådan i tre dagar nu behöver hon bara ligga i en dag."
Orden är så oerhörda att de inte vet var de ska vägen och de faller rakt ner på mattan mitt framför oss.
Man känner alltid igen ledtrådar när man ser dom...
När Ernst Billgren började på konstskola i Göteborg i början på 80-talet hade han en liten svart anteckningsbok för att "samla ledtrådar, vet inte vad ledtrådarna ska leda till, men en sak är säker, man känner alltid igen ledtrådar när man ser dom" står det i hans nyutkomna bok Prinsen på Lindholmen. Boken är ett associativt flöde av tankar från den tiden blandat med reflektioner inför en utställning med hans åttiotalskonst och en del helt nya verk.
Jag har också den erfarenheten att det man hastigt skriver ner, ideér, intressanta saker man hört, i en bok återkommer. Tankarna dyker upp några år eller årtioden senare och blir helt möjliga att manifestera till något verkligt.
Mina böcker har jag kallat "Hur som helst-bok" och de har fungerat som vägvisare när dörrar verkat stängda.
Det är kul att se utställningen på LarsBohman Gallery. Skulpturer, mosaiker och målningar som jag tidigare bara sett på bild är intressanta att se i verkligeheten!
Utställningen pågår fram till 8 november.
Eftersom jag levt i yogavärlden i många år, undervisat i yoga på kvällarna istället för att se på TV och inte alltid vet vad andra människor läst och kollat på lyckades jag köpa TV-serien AK 3 med Ernst Billgren som regissör på Tradera. Jag ser alla fyra programmen i efterhand tillsammans med mina vuxna barn. Det är spännande att se konstfrågor invävda i en thrillerartad historia. Vad händer när man släpper konsten fri?
Det här hans ledtrådar och jag har mina. Frågan är vad man gör av sina ledtrådar? Jag hade en målerilärare som sa att efter 35 års ålder är det svårare att "hålla sig levande". Då börjar de bekväma besluten att komma. Nytt kylskåp går före liv.
Maran
Bernt-Olov Anderssons pjäs Maran spelas ytterligare en helg i Sandviken 16-18 oktober 2009. Se pjäsen om väntan på att Jimi Hendrix ska komma till Högbo 1967 och livet i en barack utanför järnverket.
Affisch: Lars Westerman
lördag 10 oktober 2009
tisdag 6 oktober 2009
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)