söndag 21 mars 2010

Mariehamns litteraturdagar 2010Våran litteraturcirkel har läst Steve Sem-Sandberg "De fattiga i Lodz" i vinter. Inger sa: "På ett vill jag säga till folk: Läs inte den här boken, man blir så ledsen och människorna i boken lever sina sorgliga och fruktansvärda liv inuti en för ett långt tag. Samtidigt vill jag gå runt och säga till alla människor: Läs den här boken, ni kommer inte att läsa något viktigare."

Sen for vi till Mariehamn för att besöka deras Litteraturdagar och lyssna till Steve Sem-Sandberg och andra författare i intressanta samtal och uppläsningar. "Ni kan inte tro att den här boken enbart är ett dokument från andra världskriget, menade Steve. Det här handlar om något som skulle kunna hända var och en av oss, det finns över hela världen krafter som arbetar med onda avsikter." Det blev lite tyst i Mariehamns vackra bibliotek. Här bland hundratals människorna som lyssnar ivrigt på alla författare verkar ondskan vara långt borta. "Jag har valt att inte försöka släta över och genast fylla igen de gropar jag grävt" fortsatte poeten Johannes Ayuru. "Att låta världen flytta in i min poesi med fattigdom och med krig." Ebba Witt-Brattström, Sanna Tahvanainen, Eva Ström och Martin Enckell. De har mycket att berätta och ge till oss som sitter i bänkarna och har liknande erfarenheter. Vi är uppmärksamma på det sätt när kulturen är som bäst, oupplösligt sammanslutna, berättarna och de som lyssnar. I Livet och på Jordklotet samtidigt, just nu i Mariehamn. Det är alltid bra på deras litteraturdagar.

Skrattar gör vi åt Miika Nousiainen och Juha Itkonen när de ställer den finska och den svenska identiteten mot varandra och frågar: "Den perfekta människan måste väl ändå bo på Åland?" och publiken håller med förstås.

Inga kommentarer: