tisdag 13 oktober 2009

VenusPå bildskärmen i Medelhavsmuseet ser jag att Venus Khouty Ghata kommer om tjugo minuter för att berätta om romanen Sju stenar till den otrogna hustrun.
Född i Libanon i en by som var både kristen och muslimsk och numera bosatt i Paris. På en resa mellan Afghanistan och Pakistan ser hon en hög med stenar i en by som ska användas för att stena en kvinna. Den bilden föder tankarna på en berättelse om en kvinna som ska stenas för sin otrohet.
Sedan romanen publicerats har hon fått många brev från kvinnoorganistationer och enskilda kvinnor som haft liknande historier att berätta. Hon har frågat sig varifrån steningen kommer. Är den kulturell eller religös? "Den kommer inte från islam eller Koranen. Jag har läst Koranen hundratals gånger. Det finns inget där. De här lagarna är äldre, det handlar om att ge njutning till mannnen för att få behålla honom",säger författaren. Och plötsligt blandar Anna Ankas värderingar in i tankarna.

"Människor säger till mig att det har blivit bättre. Förr kastade man sju stora stenar nu kastar man många små stenar. Förr måste den döda kvinnan ligga till åskådan i tre dagar nu behöver hon bara ligga i en dag."

Orden är så oerhörda att de inte vet var de ska vägen och de faller rakt ner på mattan mitt framför oss.

Inga kommentarer: