onsdag 13 januari 2010

Louisiana på vintern













Konstresa söderut fast på vintern. Kalla vindar från havet men vackert och oändligt skönt att sitta vid brasan på Louisianas cafe. Redan på eftermiddagen är det becksvart utanför fönstren med Helsingborg glittrande på andra sidan sundet.

Vi möts av skylten The World is yours och det känns bra när man försökt småspringa från station in i värmen. Jag har aldrig gått besviken från någon utställning på Louisiana. Nu sitter vi bland annat länge och ser Mircea Cantors video The Landscape is changing, en spegeldemonstration i Tirana. Jacob Holdts fotografier från USA i utställningen Tro,håb og kaerlighed har vi sett en del sedan 70-talet, det är fint att få uppleva en så stor sammanställning av hans bilder, filmer och intervjuer.

Sist får vi ligga på madrasser i Pipilotti Rists A visual journey into paradise.

Det är är bland det bästa man kan göra på vintern.





vi åker också till Ishöj och det skönt placerade Arken. De visar nu bland annat målningar av Bornholmskonstnären Olof Höst.



Och så har Moderna museét öppnat i Malmö och tagit med 60-talskonst från Stockholm. Min blå favoritmålning av Yves Klein är med. Den som förändras för varje gång man ser den. Eller är det man själv som förändras? I vilket fall händer det något i hjärnan när man betraktar den länge. Ändå kan kan inte låta bli att skratta åt Sara Graners bild i senaste numret av Bang där hon ritat av några av Yves Kleins blåmålade kvinnor som rullar sig på duken och ropar: "Yves, den är färdig nu!"

Inga kommentarer: