söndag 7 november 2010

Intervju med Guru Dharam

Intervju med Guru Dharam

Du föds med en inre potential. Det gäller bara att väcka den, menar Guru Dharam. Det är här yogan kommer in i bilden. Och med den kan också större förändringar ta fart.

Det är tidig morgon i början av november. På Deva Españas yogabalkong har nitton människor satt sig till rätta under stjärntaket. Konturerna av de omgivande bergen är skarpa i mörkret. Koppar med rykande ingefärste, ljuslyktor, liggunderlag och filtar finns utspridda lite varstans. Guru Dharam Singh Khalsa, en engelsk gentleman med orange turban och skägg, har satt sig till rätta på lärarplatsen. Efter en signal från honom börjar nitton morgonhesa stämmor att ljuda: ”Ong namo, guru dev namo”, det mantra som inleder yogapasset. Efter passet följer sånger och meditationer. Men då har solen hunnit maka sig upp över bergen, och alla frusna kroppsdelar blivit varma för länge sen.

Guru Dharam är lärare i kundaliniyoga, akupunktör och healer. Han arbetar oftast med hälsorådgivning vid Lotus Healing Center i London. Men denna vecka undervisar han en grupp blivande livsyogalärare, som har sin avslutande kursmodul på Deva España. Lektionerna är fyllda av stora filosofier om kroppen, själen och anden. Dessa kopplas till mycket konkret kunskap, till exempel om kroppens meridianer (kanaler som genomströmmas av livsenergi). Utefter meridianerna ligger de punkter som stimuleras i akupunktur och akupressur. Yogalärarna letar febrilt efter rätt punkter, där ett ”Aj” eller en grimasch verkar vara ett tecken på att man hittat rätt.

Guru Dharam menar att varje människa föds med en potential, ett livsändamål vi har till uppgift att väcka. Men detta är oftast ingen enkel process, särskilt inte för oss västerlänningar.
– Det är svårt för människor här att förbinda sig med sitt livsändamål. Det är för att vår kultur inte uppmuntrar det. Många måste söka i österländska kulturer innan de hittar rätt, säger han.

Det var det som hände i slutet av 60-talet, under den våg av andligt sökande som sköljde över västvärlden. Problemet då var drogerna. Men nu sker ännu en strömning av ökad andlig medvetenhet, enligt Guru Dharam. Och han tror att det kommer bli annorlunda denna gång.
– Om du gör yoga behöver du inte ta några droger, säger han.

Kundaliniyoga är alltså drogavvänjande. Yogan är också ett säkert och effektivt verktyg till att väcka vår potential, menar Guru Dharam. Och det är viktigt att inte ignorera detta, för vetskapen om vårt livsändamål påverkar hur vi mår; vår känsla av hälsa och tillfredsställelse med våra liv.
– Hälsa handlar om vibrerande aktivitet. Det är ett tillstånd i vilket en människa får uttrycka vem hon är och hur hon lever i linje med sitt ändamål, säger han.

Men yoga för Guru Dharam handlar inte bara om personlig utveckling. Den innebär också samhällsutveckling. Vår personliga hälsa hör ihop med hur alla människor mår och med vår syn på jorden. Att rent vatten, ren luft och hälsosam mat är bra för oss, vet många människor. Ändå fortsätter vi att betrakta jorden som en soptipp.
– Dessutom stödjer de politiska och ekonomiska systemen denna syn. Miljörörelsen, till exempel, har förstått att det måste ske en förändring, säger Guru Dharam.

Denna förändring berör oss även på en personlig nivå.
– Personlig utveckling handlar om att lära sig förstå vilket ansvar vi har för jorden. När vi börjar jobba med oss själva händer saker. Att utöva kundaliniyoga föder kreativitet, initiativförmåga och uthållighet hos människor, vilket skapar förändringar i samhället. Att förändra hur världen ser ut genom att väcka vår inre kreativitet är mer effektivt än snabba, politiska förändringar, säger Guru Dharam.

Han menar att vi i västvärlden har glömt hur man kommunicerar med hjärtat. Vi måste lära oss att öppna våra hjärtan och låta våra handlingar styras av medkänsla. En människa som har kontakt med sitt hjärta känner lättare kontakt med sin omgivning och har lättare för att acceptera andra människor. Därför är det viktigt att våra traumatiska upplevelser får läkas.

Men vad är egentligen healing? Och vad händer med en människa som blir helad?
– Healingen skapar förutsättningar för en person att slappna av på flera olika nivåer; känslomässigt, fysiskt och mentalt. Den sätter igång kroppens naturliga, läkande kraft. Genom samtal, meditationer och örter till exempel, kan olika fysiska och känslomässiga processer starta hos personen, i vilka de olika metoderna hjälper på olika sätt.

Men var kommer healingen ifrån? Den som strömmar från en persons händer, till exempel?
– Den aktiveras genom att healern utövar yoga och meditation. Det är absolut inget övernaturligt med det. Jag har utövat healing i 25 år, jag har lärt mig att jobba med den. Men initiativet till healingen kommer alltid från personen som vill få hjälp, man kan se det som en slags överenskommelse mellan personen, healern och den universella energin. I mina yogaklasser är jag endast ett medium för den läkande energin, som är en energi med högre frekvens. När man övar sin intuition kan man lära sig att se denna energi och förstå på vilket sätt en människa behöver hjälp. Alla människor kan öva sig i att jobba med denna energi.

Vilket är då det viktigaste steget mot att må bättre och bli mer medkännande?
– Du ska hitta en bra yoga- och meditationslärare. Och kom ihåg att yoga är någonting för alla människor. Du behöver inte vara en akrobat.

Brita Westerman 2006

Inga kommentarer: