söndag 16 mars 2008

Litteraturdagar i Mariehamn 2008

Förra helgen åkte jag med en av de stora vita båtarna från Stockholm till Mariehamn för att vara med på deras Litteraturdagar. Morgonbåten lämnade Stockholm i solsken och jag hittade en bänk i lä ute på däck där jag kunde sova en stund. Vilka ljuvliga timmar! Att sova i solen insvept i sin vinterkappa och bara njuta av vårsol och hav.
Litteraturdagarna är verkligen värda att besöka och temat för i år var mod. Litterärt mod eller modet att säga ifrån i livet. Programmen hölls på Mariehamns vackra bibliotek med middag dukat för 200 personer på lördagskvällen. Flera välkända författare från Sverige och Finland deltog men också många som jag lyssnade till för första gången. Så väl man på Åland verkar känna till svensk litteratur, tidningar och TV. Jämfört med vad vi känner till om den åländska och delvis den finlandssvenska litteraturen. Katarina Gäddnäs poet från Kökar läste en stark dikt om Anna Politkovskaja. Hannele Mikaela Taivassalo berättade om sin bok Fem knivar hade Andrej Krapl. Hon har fått Runebergspriset för den romanen förra året och hon läste på ett fängslande sätt.
På söndagens litterära gudstjänst talade Göran Greider på Marie bebådelsedag under rubriken "Var inte rädd". Det är något speciellt att besöka en kyrka i ett annat land, så mycket som är lika våra traditioner med ändå annorlunda. Sist kunde vi följa med på en litterär vandring i Mariehamn. Nu blåste det kallt och duggregnet svepte in från Västra hamnen där vi stod och hukade oss i Badhusparken och försökte leva oss in i Mariehamns litterära historia. På nästa gata dök författaren Leo Löthman upp för att visa några av hans litterära miljöer. Han är en berättare och skönikör som jag tidigare lyssnat på vid Ljungby berättarfestival och kan verkligen konsten att berätta en historia.
Maria Westerman

Inga kommentarer: