måndag 22 juni 2009

Louisiana museum of modern art



Det är alltid speciellt att komma till Konstmuséet Louisiana i Danmark oavsett tid på året. Ingen utställning har gjort mig besviken på de kanske 15 gånger jag varit dit. Just nu kan man återse en del av sin favoritverk i utställningen Nyerhvervelser 2007 - 2008.
Under den tidsperioden har muséet köpt in ett hundratal verk. Jag uppskattar bland annat Georg Baselitz målning, Pippilotti Rist och den norska videokonstnären Ann Lislegaard.



Vi fastnar också länge och ser den danske videokonstnären Jesper Just filmer. A little fall of rain beskriver ett sorts möte i drömmen, kanske ett möte mellan far och son. Där sonen ler så kärleksfullt och ser på den gamle mannens våndor med goda ögon. Filmen är full av välkända symboler, rosenblad, skepp i natten, en domstol, men så vackert sammanflätade att vi får uppleva den gamle mannens känslor och livsvåda på ett nära och helt omotståndligt sätt. I avsnittet It will all end in tears fortsätter de anklagandes röster, genom en skrikande kör att döma mannen för hans misslyckade liv. Den unge mannen tar honom i handen och leder honom bort. Vi ser de här filmerna flera gånger och var det här besökets största konstupplevelse.



Sommaren stora utställning Fremtidens arkitektur er grön är en otrolig sammanställning över vad som hänt och vad som planeras över hela världen, inom grön arkitektur.

Inga kommentarer: