måndag 18 februari 2008

Peace Pilgrim

Att åka på yogaläger är roligt, då får man en möjlighet att få ta del av nya tankar och prata med nya människor. Vid ett av Tomas Frankells läger lyssnade vi till Ami Hedberg, en äldre kvinna som både lärde ut dans och berättade.
Bredvid henne satt ett av hennes barnbarn Emilie. Vi satt i en ring och hörde Amis engagerade berättelse om Peace Pilgrim som gick från nord till syd, från kust till kust över hela USA. Hon tog sig namnet Peace Pilgrim 1953 och vandrade sedan fram till 1981 för att sprida sina tankar om fred.
Allt hon ägde var en kam, en tandborste och en penna. Ändå kände hon sig aldrig fattig eller var utan mat eller husrum. Människor gav henne att äta och tak över huvudet varje natt. Ami citerade Peace Pilgrim om vikten av att leva för varje dag, att ting lätt äger människorna istället för tvärt om, att ge från sitt hjärta och lära sig ta emot. Och sen förstås det mest betydelsefulla, att fred är möjligt men att freden börjar i varje människas hjärta.

När Ami tystnat rådde en andaktsfullt stämning i rummet och vi satt kvar en stund och såg på varandra och på den här visa kvinnan. Tystnaden bröts först när barnbarnet Emilie sa: "Mormor, du sitter på dina glasögon".
Maria Westerman

Inga kommentarer: