torsdag 15 maj 2008

Mindfulness på yogisk grund

Nu i vår har vi haft en ny kurs med mindfulness på yogisk grund. Vi börjar med djup långsam andning med uppmärksamhet på ljuden omkring oss. Att komma direkt från arbetet, slå sig ner på en stol ute i gröngräset, bara andas och lyssna till vårens fåglar och alla naturliga ljud är något alldeles underbart som man kan se fram emot under hela dagen på jobbet. Så enkelt! Sätta sig ner och blunda och låta ljuden komma och passera. Sen gör vi en kroppsscanning för att öva uppmärksamhet och närvaro i ögonblicket. Kroppavläsningen övergår i ett lätt yogapass på stol med extra fokus på närvaro. Mellan varje tillfälle har alla deltagre haft en "mindfulnessdag" och vi berättar för varandra vad dagen inneburit och får lära oss av egna och andras erfarenheter. Genom mindfulness i vardagssituationer får vi lära känna oss själva och möta de attityder som en medveten närvaro tränar som:
-icke dömande, varken oss själva eller andra.
-tålamod, vi är här istället för på väg till något bättre.
-öppenhet för nya möjligheter.
-tillit, både till dig själv, dina känslor och till andra.
-inte sträva, vi ska ingenstans just nu.
-acceptans, se verkligheten som den är. Vi bedömer situationer och måste ibland gå genom faser av förnekelse, sorg,ilska innan vi accepterar.
-våga släppa taget, om situationer, ägodelar, människor.

Till varje kurstillfälle får man något att öva extra på till nästa gång som att uppleva en stund utan att välja eller att lyssna så att jag riktar hela min uppmärksamhet på den som talar. Påverkar det mitt svar?

Vi avslutar varje kurstillfälle med en yogisk meditation som man kan använda i vardagen som Sa ta na ma eller Ra ma da sa.
Det är minfulness på yogisk grund.
Maria Westerman

Inga kommentarer: