tisdag 30 september 2008

Flum eller fakta?


I TV-programmet Existens diskuterades ikväll om mindfulness, qi gong och yoga är religösa riter eller en medicinsk behandling när det används alltmer som komplentär behandlingsform inom landstingsvården. Professor Anton Geels menade att en av farhågorna är att vi blir för inåtvända, kanske till och med egocentriska och lämnar samhället ryggen. För den som mediterat i många år eller regelbundet tränat yoga vet att resultatet är det motsatta. En yogi är intresserad av sin omgivning, av andra människor och har stärkt sin förmåga att vara en länk eller en pusselbit i sin omvärld. Det sker när man försökt finna sin egen sanna person, sin egen unika röst genom meditation eller yoga. Anna Lindh som regelbundet mediterade två gånger om dagen kunde samtidigt vara en röst ute i världen. För mig är det en väldigt samhällstillvänd handling att meditera och träna yoga. Den som är stressad eller mår dåligt på något annat sätt får svårt att uttrycka sig och arbeta med positiva saker.
Programmet avslutas också med orden: "Flum eller fakta, det beror på vem man frågar.Men det verkar som mindfulness, yoga och qi gong är här för att stanna. Kanske i ett landsting nära dig."
Maria Westerman
bild: Lars Westerman

torsdag 18 september 2008

Att tillverka en hur-som-helst-bok


Här är ett tips för den som vill veta mer om sina egna önskningar och är beredd på att hitta lite nya vägar i livet. I många år har jag gjort hur-som-helstböcker. Det betyder att det inte finns några regler för hur boken ska se ut. Jag börjar med en tom dagbok utan linjer, sen fyller jag den med vad som helst som tilltalar mig. En fin dikt, en bild från en tidning, några rader från en vän, barnbarnens teckningar, egna tankar, bra artiklar, roliga saker, det finns inga regler. Det har visat sig att det jag klistrade in eller skrev om för något år sedan, börjar att förverkligas en tid senare. 2002 skrev jag av viktiga citat av Yogi Bhajan och Tomas Frankell och två år senare började jag en yogalärarutbildning. Det finns massor av liknande exempel och det är särskilt bra för dig som är osäker på vad du vill göra. Vad som är viktigt och meningsfullt. Följ den där lilla inre klockan som plingar till när du läser, hör eller ser något och för in det i boken. Du kanske inte har en aning om varför just då men efter ett tag samlas bilderna och orden till något väldigt betydelsefullt.
bild:Maria Westerman, Rovinj i Kroatien

En plats för någon som råkar komma förbi

Vi lär och hör så många viktiga saker och fylls av en längtan att åstadkomma en förändring. Bli lite hälsosammare, hinna med att tänka och vila. Nu vill jag försöka förverkliga lite av det som jag lärde på Simon Irvines trädgårdskurs i Rättvik ”Skapa köksland och annat”. Så vi har anlagt en stor kompost nere i backen. Efter det vill jag hitta en vacker meditationsplats i skogen. För mina vänner och kursdeltagare eller bara för någon som råkar komma förbi.
Att hitta sin balans mellan att skapa och åstadkomma och mellan att vila i sig själv eller bara följa flödet är något som många människor söker.
Genom en daglig yogaträning har jag insett att en regelbunden rutin med yogaträning eller meditation på morgonen hjälper oss att hitta den här balansen.
Maria Westerman

tisdag 9 september 2008

Barnyoga

Några har frågat efter bra böcker när man vill träna yoga med sina barn. På en internetbokhandel kan man köpa: "Fly like A Butterfly - Yoga for children" av Shakta Kaur Khalsa med bilder och tydliga beskrivningar på engelska om kundaliniyoga för barn. En annan fin liten bok som är en perfekt present till nyblivna föräldrar är "Born yogis" av Susie Arnett och Doug Kim .Den vänder sig till riktigt små barn. Den är full med fotografier på små barns och bebisars naturliga rörelsemönster och enkla yogaställningar. Den innehåller också klassiska yogacitat som:

Yoga is the music of the soul.
So do continue,
and the gates of the soul will open.

B.K.S Iyengar

No matter that I have not expressed it yet,
it is in me.
All knowledge is in me
all power, and all freedom.

Swami Vivekananda

onsdag 3 september 2008

Låt det rinna

Många yogaelever frågar "Varför börjar mina tårar att rinna under yogapasset?" Jag brukar svara: "Låt det rinna!" Många yogaövningar innebär att man öppnar sitt hjärta och yogamusiken går ofta rakt in i hjärtat. Under yogan kommer man i kontakt med sin egen sanna person och både yogarörelser och musik påverkar sinnestillståndet.
Något liknande hände mig vid ett högst oväntat tillfälle. Vi deltog i ett konstmigel på Berns när Ernst Billgrens konstkatalog presenterades.
En rysk dansös vid samma bord som oss funderade över hur hon skulle kunna öka harmonin i vardagen. Storstaden och alla dess männsikor kändes allt mer påträngande. Jag föreslog henne att försöka hitta en vacker plats att återvända till. Ett träd, lite vatten, en vacker plats att vila på. Gärna en bänk att slå sig ner på, bara blunda och andas. Att hitta ett grönt vattenhål i storstaden att återvända till, kanske varje vecka.
På scenen spelar Anders F Rönnblom, en musiker som jag lyssnat på i många år. Bland annat på 80-talet i gruppen Bravado Bravado. De spelar plötsligt en Bravadolåt och tårarna börjar att strömma. Jag gjorde en snabb resa tillbaka till 80-talet, till soffhörnet där jag satt sent på kvällarna sen barnen lagt sig och tänkte på livet och på mamma som just då gått bort. Det kändes inte helt rätt att vara på restaurangen Berns för första gången med tårar som inte går att hedja. Sen tänkte jag "Äh, låt det rinna".
Maria Westerman