söndag 24 februari 2008

Live in concert

Snatam Kaurs skivor ljuder under många kundaliniyogapass. Hennes senaste konsert som bland uppfördes i Stockholm finns på skivan Live in concert. Där hon spelar bland annat tillsammans med tablaspelaren Manish Vyas. Cd-skivan med en extra bonus dvd finns att beställa på www.rootlight.se
Maria Westerman

tisdag 19 februari 2008

Understanding is the essens of Love

En av mina favoritförfattare Thich Nhat Hanh skriver i sin bok True Love om:

The four apects of Love.
1. Loving-kindness is not only the desire to make someone happy, it is the ability to bring joy and happiness to the person you love...you must practice deep looking directed toward the person you love. Because if you don´t understand this person, you can´t love properly. Understanding is the essens of Love.
2. The second element of true love is compassion. Knowledge and understanding are always at the root of the practice. The practice of understanding is the practice of meditation. To meditate is to look deeply into the heart of things.
3. The third element of true love is joy. If there is no joy in love, it is not true love.
4.The fourth element is freedom. In true love you attain freedom.

To love, is above all to be there. But being there is not an easy thing. Some training is necessary... So I am going to present you a very effictive mantra: Dear one, I am here for you."


Thich Nhat Hanh

måndag 18 februari 2008

Peace Pilgrim

Att åka på yogaläger är roligt, då får man en möjlighet att få ta del av nya tankar och prata med nya människor. Vid ett av Tomas Frankells läger lyssnade vi till Ami Hedberg, en äldre kvinna som både lärde ut dans och berättade.
Bredvid henne satt ett av hennes barnbarn Emilie. Vi satt i en ring och hörde Amis engagerade berättelse om Peace Pilgrim som gick från nord till syd, från kust till kust över hela USA. Hon tog sig namnet Peace Pilgrim 1953 och vandrade sedan fram till 1981 för att sprida sina tankar om fred.
Allt hon ägde var en kam, en tandborste och en penna. Ändå kände hon sig aldrig fattig eller var utan mat eller husrum. Människor gav henne att äta och tak över huvudet varje natt. Ami citerade Peace Pilgrim om vikten av att leva för varje dag, att ting lätt äger människorna istället för tvärt om, att ge från sitt hjärta och lära sig ta emot. Och sen förstås det mest betydelsefulla, att fred är möjligt men att freden börjar i varje människas hjärta.

När Ami tystnat rådde en andaktsfullt stämning i rummet och vi satt kvar en stund och såg på varandra och på den här visa kvinnan. Tystnaden bröts först när barnbarnet Emilie sa: "Mormor, du sitter på dina glasögon".
Maria Westerman

fredag 15 februari 2008

En kvällsmeditation

Lägg vänster hand mitt fram på bröstet ungefär i höjd med hjärtat.
Tummen pekar rakt upp.
Slut om tummen med höger hand.
Andas en djup och stillsam andning.
Blunda och lyssna på en meditativ musik som du tycker om i 11 minuter.

Maria Westerman

onsdag 13 februari 2008

Var lägger du ditt värde?

Yogan har fört med sig en kännedom om olika Gurus. Yogi Bhajan sa att "Enda anledning till att ha en yttre lärare är för att inse att den verklige läraren finns inom dig". Man kan få kunskap om yoga och tillgång den den fantastiska verktygslåda som kundaliniyoga är av en lärare men aldrig visdom. Allt ät beroende av vårt eget praktiserande. Yogan hjälper oss att utveckla vårt medvetande och vi börjar att genomskåda de delar av vårt sinne som dömer och värderar. Hur vår inre kritiker dömer både oss själva och andra. När vi gör yoga så tystnar den inre kritikern och vi börjar att duga som vi är. Det är svårt att bäst på yoga. Det handlar mer om att acceptera sig själv, just där vi befinner oss i livet och få en sorts självacceptans. Var lägger du ditt värde? I dig eller utanför dig själv?
Maria Westerman

söndag 10 februari 2008

Vit tantra

I lördags var det Vit tantrisk yoga på Musikmuséet i Stockholm. Dit kom människor från många länder för delta i en djupgående meditationsupplevelse. Vit tantra arrangeras en gång om året på 7 platser i Europa. Hamburg i Tyskland är nästa närmaste stad. Man gör vit tantra i grupp där man sitter mitt emot en partner. Meditationerna är 31 eller 62 minuter långa och innehåller en yogaställning, handställning och ibland ett mantra. Vit tantra uppleva av många som mycket krävande. Den här gången bestod tantran för första gången av 6 stycken 11-minuters meditationer och fyra stycken 31-minuters meditationer med olika pauser emellan. På skärmar visar och berättar Yogi Bhajan ofta med en humoristisk ton hur meditationen ska utföras. När jag lyssnade på honom tänkte jag på ett ofta citerat uttalande från honom:

I am just a little can of water to which people can touch their lips.
Beyond that, I am nothing.

Yogi Bhajan

tisdag 5 februari 2008

Din omgivning är din förlängda kropp

Ett av yogans stora syften är att balansera och sammanföra ditt liv på alla plan, på det fysiska, känslomässiga, psykologiska och andliga planet. Men även det miljömässiga planet är viktigt. En yogautövare är också miljövän säger Deepak Chopra i boken Yogans sju andliga lagar.

Du inser att de floder som rinner genom dalar och de floder som rinner i dina ådror är intimt förenade med varandra. Luftväxlingen i en orörd gammal skog och ditt senaste andetag hör oupplösligt samman. Jordmånen i vilken din föda växer är direkt förbunden med din hälsa. Din omgivning är din förlängda kropp.
Deepak Chopra

Vem kan träna yoga?

Många människor funderar när de anmäler sig till en yogakurs om de kanske är för otränade eller ibland om de är för gamla för att börja träna yoga.
Kundaliniyoga passar för alla sorters människor oavsett ålder, kön eller kulturell bakgrund. Yoga är en lära om hur man lever ett balanserat liv i relation med andra och utgår alltid från varje enskild person. Alla, oavsett tidigare träning kan hitta sin utmaning och växa med sin yogaträning. Du behöver heller inte tro på någon särskild lära. Tvärtom, yogan uppmanar dig till att hitta din egen inre sanning.
Maria Westerman