måndag 9 februari 2009

Livsändamål



Att utöva en andlig disciplin som yoga kan hjälpa oss att frigöra vår kreativitet och förlösa både längtan och drömmar som vi bär på. Min dotter Brita har här skrivit en text om kreativitet.

"Vilka avtryck lämnar vi människor, vad är poängen med dem, hur bildar de hörnstenar i en framtid där andlighet tas på större allvar?

Människan är full av kreativitet och kraft i sitt inre. Detta manifesteras i den yttre världen på en mängd olika sätt – i allt vi skapar; konst, musik, litteratur, arkitektur, you name it. Många ”tänkare”, som i sin lära utgår ifrån ett andligt synsätt, kopplar ihop denna kraft med ett slags inre potential, vilket är något som vi föds med. Ett annat ord för inre potential är livsändamål, eller det vediska dharma. Med hjälp av vår inre kraft skapar vi allt möjligt storslaget. Som en kontrast till det märks vår begåvning i skapa motsatsen: en massa skit som vi lämnar efter oss – till exempel de gifter med vilka vi förstör oss själva och miljön. Men oavsett vilket märks det tydligt att människan är fenomenal på att ge sig hän – ja, i princip vad som helst. Det finns ingen hejd på vår kreativitet. Vissa kan ge sig hän det egna identitetsbygget och skapa den ultimata bilden av sig själv. Det kan handla om att framhäva de ”rätta” karaktärsdragen, att intressera sig för mode eller annat som ligger i tiden. Andra är kreativa på sina jobb, ibland på sätt som vida överträffar de krav som ställs. En del inreder sina hem i en ständig, kreativ process. Många gör allt detta, eller något helt annat.

Mitt i detta kreativa kaos finns så den inre potentialen. De tänkare som berör denna aspekt säger i en samstämmig kör: det är meningen att vi ska hitta den. Väcka den. Förstå den. Först då kommer vi bete oss mindre som fontäner, som sprutar kreativitet åt alla håll, och istället spruta kreativitet åt ett särskilt håll.

Varför ska vi då rikta vår kreativitet åt ett särskilt håll? Finns det någon poäng, vad är tanken? Det är för att finna vår inre potential, eller vårt livsändamål, något som är unikt just för oss. Och den/det unika livsändamålet ingår i en alltjämt pågående samhällsomvandling."
Text: Brita Westerman
Bild: Hildegard av Bingen

Inga kommentarer: