måndag 23 februari 2009

Umefolk och Littfest








I helgen var det både folkmusikfestival och litteraturdagar i Umeå. Istapparna hängde runt hela Folkets hus och på gågatan var det snöskulpturtävling.
Umefolk innehöll massor av bra musik. Våra egna GUF, Gävleborgs Ungdoms Folkmusikband gjorde intryck! Svängigt och välspelat! Mina favoriter under festivalen är den fantastiska fiolspelaren Emma Reid, sitarspelaren Harvinder Singh med spelningar runt om i världen och det norrbottniska programmet Nurmen Lintu med musik, bilder och dikt av Norrlåtars Hasse Alatalo, som framträdde tillsammans med folk från Norrlåtar och andra.
För mig var det roligt att återse de musiker som jag lyssnade på för första gången 1974 i Årrenjerka efter att vi en stjärnklar natt åkt båt på sjön Saggat från Kvikkjokk. Det var strax innan deras första skivan släptes och så här 35 år senare blev det ett intressant återseende. Vilken kulturgärning att samla all denna folkmusik, visor, ljud och bilder från Tornedalen framförda med en ram av egen poesi av Hasse Alatalo. Till Umefolk och det röda huset i Norrmjöle kan man återvända. Vi försökte också se på en av mina favoritkonstnärer Britta Marakatt-Labba på Bildmuséet. Stängt tyvärr, synd för alla som kommit till Umeå för Umefolk och Littfest.

Inga kommentarer: