söndag 15 mars 2009

Hitta något när man går förbi



Två intressanta böcker fanns till försäljning i entrén till Heliga Trefaldighetskyrkan i Gävle dit jag brukar gå på lunchkonsert med vacker orgelmusik. En bok om barnläkaren och pedagogen Janusz Korczak: Ensam med Gud - Böner av människor som inte ber. Utgiven på Verbums förlag.
Helt sant är det inte eftersom Janusz Korczak var en människa som bad men han var inte religös på ett traditionellt sätt.
Mest känd är han för alla sina böcker om barn som bidragit till tankarna bakom FN:s barnkonvention och för att han följde de 200 judiska barn han ansvarade för som rektor in i gaskammaren i Treblinka. Han levde som han lärde.
I en av hans böner:
"Ge barnen ett gott liv, hjälp dem i deras ansträngningar, välsigna deras möda.
Led dem på vägen , inte den lättaste, utan den vackraste
."

Den andra boken "...och du skall tacka" är skriven av Karin Löfgren och skildrar hennes sjukdom i cancer och där hon delar med sig av de ord som betydde mest för henne under sjukdomen som detta citat av författaren Tomas Sjödin:

"Det finns osynliga trådar mellan möda och mening. Mellan slitet i livet och den djupaste glädjen. Bakom det till synes meningslösa kan ibland livet mening ligga gömd."

Karin Löfgren bok kostar 180:- varav 70:- går till tryckkostnaden och 110:- till Cancerfonden. Utgiven på Förlag Emanuel.

Inga kommentarer: