tisdag 17 mars 2009

Yoga under klimakteriet


Inom yogan räknas klimakteriet förstås som en naturlig övergång från en fas till en ny fas i livet. Hur man än väljer att möta de förändringar som sker i kroppen så har yogan mycket att ge under menopausen. Kundalinyogan ser klimakteriet som kulmen av samlad energi hos kvinnan. Många uppgifter i livet är avklarade och kvinnor kan välja att styra sin energi och sitt arbete på ett annat sätt än tidigare i livet. Med all samlad kunskap och erfarenhet finns större möjligheter att utveckla sina egna intressen och vägar i livet.
Ändå kan den dagliga upplevelsen av klimakteriet vara helt annorlunda med sömnsvåriheter, temperatur- och humörsvängningar. Då kan yoga, andningsövningar, meditation och kost vara verkningsfulla verktyg till en mer harmonisk vardag.
En viktig tanke är accepterandet av sig själv och sin kropp. "I am that I am". Jag är den jag är. Handfasta råd från kundaliniyogan är att umgås mycket med andra kvinnor, svettas i sin yogaträning och skratta så mycket som möjligt! Att gå mycket är en utmärkt kombination till yogan. Använd den djupa långsamma andning när det känns som kroppen kokar eller andas enbart genom vänster näsborre.
Yoga är en intuitionsträning och intutionen behövs för att finna sin egen färdriktning. Vad är det som är viktigt i mitt liv?

Från A womans book of yoga av M.M Seibel och Hari Kaur Khalsa

Inga kommentarer: