torsdag 5 mars 2009

Yogamat eller yogisk kost


I en artikel i DN beskrivs den nya yogamaten som man bland annat kan äta på Yogayama på Östermalm i Stockholm.
"Vi jobbar inte utifrån några dieter, vi vill vara tillåtande. Här ska man äta för att få kraft, för att få maskineriet att fungera. Samtidigt är alla som jobbar här utbildade inom kost, näring eller hälsa på något sätt så det finns stor kunskap om maten säger Maria Sander."

I restaurangen finns många valmöjligheter för den som är vegetarian eller känslig mot något. Vilket låter som ett paradis för mig som är mjölkallergisk. För det mesta innebär det en diskussion med personalen och att man på caféer får nöja sig med en skorpa. Men en förändring håller på att ske även häromkring, matsedeln på Axmar brygga är t ex märkt för både gluten- och laktosintoleranta gäster.

Yogayama har en ayurvedisk meny, enligt en holistisk syn på kost och hälsa, vilket inte är det samma som yogisk kost. Se tidigare inlägg i bloggen.

"Men vi har en avslappnad inställning till mat, utan en massa förbud, förklarar Maria. Yoga kan ibland vara ganska fördömande, att just DETTA är bra och allting annat är dåligt. Vi har en större acceptans för att vissa saker passar vissa personer men inte andra."

Där känner jag att jag måste protestera. En avslappnad inställning till mat är väldigt viktigt men yoga är inte fördömande tvärt om. Yoga är den minst fördömande verksamhet man kan ägna sig åt. Grunden i yoga är att den är icke-dömande, bygger på självacceptans, att den är bevittnande, en sorts icke-värderande uppmärksamhet, vänlighet, kärlek och empati. Det är grunden i all yoga.

En yogisk kost är inte uppbyggd på ett särskilt sätt för att vara "renlärlig" eller sträng utan för att olika sorters mat, frukt, kryddor mm har en särskild inverkan på kroppen.Litteraturtips om yogisk kost.

"Sambandet mellan mat och träning är en självklarhet och de olika verksamheterna är fyra ben i samma helhet. Kanske är det denna helhetssyn som gjorde att Yogayama i höstas utsågs till Årets hälsorestaurang 2008 på Restauranggalan, trots att de själva inte ser sig som en renodlad hälsorestaurang."

Så vid nästa Stockholmsbesök får ni prova yogamaten!

1 kommentar:

Faramarz sa...

Får jag äta vad som helst då?

MVH

Faramarz Bagheri, Linköping